Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Yenileyen Parıltılar

İspanya’nın Alicante bölgesinde gerçekleştirilen proje müzikle iç içe yaşayan bir toplumun kültürel etkinliklerini zenginleştirip sıklıkla bir araya gelmelerine olanak tanıyor. Mekan, kültürel değerler ışığında müzik kadar başka sanat dallarına da bünyesinde yer açıyor.

Cor Asociados Arquitectos, Jesus Olivares ve Miguel Rodenas’ın oluşturduğu tasarım ekibi, bölgeden gelen talebe yanıt vermek için ellerindeki kısıtlı bütçeyle projede yer seçiminden uygulamaya kadar süreci üstlenmiş. Bölgede 1980’lerde terk edilen İspanyol jandarma birimi Guardia Civil’in tarihi binasını mesken seçen ekip, mekanın hafızasını yeni işlevlerle tazeliyor.

Projenin ilk aşaması, yaklaşık 670 m²’lik alana sahip mevcut binanın yeniden düzenlenmesi ve 350 m²’lik yeni bir oditoryum eklenmesini kapsıyor. İkinci aşamadaysa bölgenin geleceğine yönelik hazırlanan kentsel gelişim senaryosuna da katılacak açık bir oditoryumun ve park alanının inşa edilmesi planlanıyor. Bu park sayesinde mevcut yerleşim ve gelişim alanı arasında yeşil bir bant bırakılıyor ve mukimlerin toplanacağı açık alanları koruma altına alıyor.

U biçimli bir plan şemasına sahip olan mevcut yapının avlusu, yeni ekle birlikte merkezileştirilmiş. Tarihi bina ile yeni eklenti arasına yerleştirilen cam kütle dolaşımı sağlarken eski ile yeni arasında yumuşak bir geçişi ve avlunun kontrollü erişimini sağlamış. Bu alanın açık hava konserleri için kullanılması öngörülmüş.

Tasarımda mevcut yapıya olabildiğince küçük müdahalelerde bulunulmuş. Duvarları beyazın parlak tonlarına boyanmış. Bu sayede yapının kimliğini değiştirip farklı bir algı oluşturulmak isteniyor. Ek yapının tümüyle sağır duvarlarında ise inci gibi parlayan seramik kaplamalara yer verilmiş. Geleneksel pişirme, sırlama ve metal ekleme yöntemleri kullanılarak çağdaş bir ürün elde edilmiş ve parıltılar yapının algısını tümüyle değiştirmiş.

Fotoğraflar: © David Frutos

Bu Ayın Bülteninden

fda1bd0497ccd99217268fbff29a1b26 (1)
Referans

Doğallığın Peşinde

Ataşehir'de salt gastronomi ve rekreasyona dayalı bir yaşam merkezi olan Watergarden, doğal mekanlar üretilmesinin yollarını araştırıyor. Hollandalı T Concept firması tarafından tasarlanan projenin mekan organizasyonu ve iç mimari projeleri Görkem Volkan Design Studio tarafından üstlenildi.

İncele Angle Right
8c59b045203d6199e573f7f6e2cb86fc
Söyleşi

Farklılıkların Buluşması

"Yarışmayla proje elde etme süreçleri, çoğu zaman bir başarı hikayesini beraberinde getiriyor ama bu, bütün yarışma süreçlerinin başarıyla da sonuçlandığı anlamına gelmiyor." Alişan Çırakoğlu Bu ayın Mimarlar Konuşuyor serisinde Celal Abdi Güzer'in konukları, Alişan Çırakoğlu ve Ilgın Avcı.

İncele Angle Right
ed7b612a0d90fedf191e90f6a4480193
Haber

Designjunction’da Seramik Geçidi

Turkishceramics, Londra Tasarım Haftası kapsamında gerçekleştirilen Designjunction’da Adam Nathaniel Furman’ın tasarımlarıyla yer alıyor.

İncele Angle Right
6b15def1ffa2c9e9f35f978d74e4aaca
Söyleşi

Tasarımın Yapıtaşları

Super-Eight ekibinden Bilge Kobaş ve Mert Cığızoğlu ile mimari tasarımın olmazsa olmazlarını, yapı fiziği ve bilişim alanlarına odaklanan araştırma temelli pratiklerini konuştuk.

İncele Angle Right