Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Eski Yunan'dan Günümüze Mimarlık ve Teknoloji

Şebnem Yalınay Çinici moderatörlüğündeki "Mimarlık ve... Teknoloji" panelinin konuşmacıları Kaan Atalay, Uğur Tanyeli, Nilüfer Kozikoğlu ve Elif Erdine Eski Yunan'dan moderniteye ve günümüze teknoloji ile mimarlık ilişkisine değindi.

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin Kalebodur desteği ile Salt Galata’da düzenlediği “Mimarlık Ve…” buluşmalarının altıncısı “Mimarlık ve Teknoloji” başlığı altında gerçekleşti. Şebnem Yalınay Çinici’inin moderatörlüğündeki panelde Kaan Atalay, Uğur Tanyeli, Nilüfer Kozikoğlu ve Elif Erdine mimari üretim ve teknoloji bağlamındaki görüşlerini paylaştılar. Mimarlık ve teknoloji arasındaki ilişkiyi Eski Yunan’daki tarihsel kökeni bağlamında yorumlayan Kaan Atalay, mimarlığın kendisini bir teknoloji olarak değerlendirmenin ve öncelikle mimarlığın neyi hangi araçlarla yaptığını anlamak gerektiğinin altını çizdi. “Mimarlığı tam ve eksizsiz kılmak, ancak kolektif bir faaliyet olarak icra edilebilmesiyle mümkün.” diyen Atalay, kamusal alanı meydana çıkarak herkesin kendini ve içinde bulunduğu toplumsal koşulları sorgulamasının önemi de vurguladı.

Uğur Tanyeli ise 18. yüzyılda teknoloji kavramının nasıl inşa edildiğini sorgulayan bir yaklaşım sundu. Mimarlık ve teknoloji ilişkisini konuşmak için öncelikle teknoloji kavramını nasıl kurduğumuzun, zihnimizde hangi süreçlerle inşa ettiğimizin bugün hala bizi tanımladığını söyleyen Tanyeli, Antik Yunan’da her türlü yapma bilgisinin karşılığı olarak kullanılan “techne” ile teknolojinin aynı şeyi karşılamadıklarını vurguladı. Mimarlığın doğrudan doğruya teknolojik ve rasyonel bir süreç olduğu fikriyle bir tür deterministik görüş izlendiğini ve böylece “teknik doğruluk ve teknik çelişkisizlik” kavramları etrafında modern mitolojiler ürettiğimizi belirtti.

Nilüfer Kozikoğlu mimarlık pratiğinde teknolojiyle kurmaya çalıştığı ilişkiyi projeleri üzerinden değerlendirdi. Urban Atölye’nin IV. Antalya Mimarlık Bienali kapsamında gerçekleştirdiği alve0sis: Animat projesini bu bağlamda aktardı. Elif Erdine de “Architectural Association School of Architecture”da yürüttükleri yüksek eğitim programlarında bu ilişkiyi hangi araçlarla kurduklarını anlattı.

Bu Ayın Bülteninden

a232a45ecd5e970047741b17600b7fdb (1)
Proje

Üç Düzlem

Güney Çin Teknoloji Üniversitesi’nin Mimari ve Tasarım Araştırmaları Enstitüsü tarafından geliştirilen proje, Çin’in tarihi referanslarından besleniyor. Üç ana kütleden oluşan müze, Çin’in efsanevi boylarının birleşimini temsil ediyor.

İncele Angle Right
ddc14df1fd7048076b8ab5f0c0433785
Referans

Birleştiren Detaylar

Kalebodur’un seramik karolarının kullanıldığı Studio Loft, fotoğraf stüdyosunun ve sergi alanlarının yanı sıra yaşam alanlarına da yer açıyor. Yerce Mimarlık ve Zaas tasarımı yapıda özel ve kamusal ayrımı işlevleri bir araya getirerek yeniden ele alınıyor.

İncele Angle Right
70bf75f52b43ae3951af156fac4ade46
Söyleşi

Tarihin Eşikleri

"ODTÜ kurulurken ortaya konan en büyük farklılık eleştirel duruştu." Haluk Pamir ODTÜ’de uzun süre eğitim veren Prof. Dr. Haluk Pamir ile Celal Abdi Güzer Türkiye mimarlık tarihindeki düğüm noktalarını değerlendiriyorlar.

İncele Angle Right
99cae57c3a94475c0b3cd136b0352d59
Söyleşi

Tasarımla İlk Buluşma

Mimarlık eğitimini ve mimarlıkla tanışma anını sorgulayan bir tavırla çeşitli atölyeler yürüten Mil’i kurucuları Dilara Tekin Gezginti ve Eda Özgener ile konuştuk.

İncele Angle Right