Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Dokularda Derinlik

Ergün Mimarlık tarafından tasarlanan 3S Firuze Konakları, Kalesinterflex ile tasarlanan cephesinde yarattığı doku farklılıklarıyla kütleler arasındaki ilişkiyi vurguluyor.

Proje, Küçükçekmece gölünün batısında kalan yamacın tepesinde İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü’nün sırtında yer alıyor. Sekiz kat yükseklikle sınırlandırılmış imara sahip olan arsada, temel tasarım motivasyonu, yapının merkezinde geniş, ferah ve canlı bir avlu oluşturmak, bu avluyu çevreleyen yapıyı da güneydoğuya ve Küçükçekmece Gölü’ne doğru açarak, hem avlunun, hem de konutların güneşe ve manzaraya yönelimini sağlamak olmuş.

Tasarımın cephesinde ele alınan en belirgin kavram doku olarak belirlenmiş. Yapının tüm cephelerinde balkonlar girinti ve çıkıntılar oluşturarak üç boyutlu bir doku yaratıyor; güneş ve gölge etkisiyle birlikte bu doku kendisini daha da çok hissettiriyor. Ayrıca bloklar arasındaki doku farklılıkları da, üç metre yüksekliğindeki Kalesinterflex seramik paneller ile yaratılmış; üç blok birbirinden malzemenin sağladığı renk ve doku farklılıklarıyla ayrıştırılmış. Malzeme alışılagelmiş seramik boyutlarının üzerinde üretilebildiği için tekrarın azaldığı daha dingin bir yüzey elde etmeye olanak sağladı. Cephenin dışında bahçe teraslarında, kat bahçelerinde, ortak koridor ve bina giriş hollerinde, sosyal tesislerde ve konutların içerisinde de zemin ve duvar kaplaması olarak Kalebodur ürünleri kullanılmış.

Yapının merkezine yerleşen avlu kendi içinde farklı kotlara oturan üç platforma ayrılmış: Birincisi konutlara erişimi çeşitli peyzaj öğeleriyle zenginleştirerek sağlayan zemin kat platformu; ikincisi bodrum katta kısmen gömülü kısmen açığa çıkan, sosyal tesislerle hemzemin, açık havuz, spor, ve eğlence faaliyetlerini örgütleyen alt platform; diğeri ise tamamıyla Küçükçekmece Gölü’ne yönlenmiş, bahçenin seyir terası niteliğindeki geniş platform.

Konutları içeren yapı üç blok şeklinde ele alınmıştır. Batı yönünde, park ve cami tarafında kalan blok, yoğunluklu olarak küçük birimleri, diğer iki blok ise büyük konut birimlerini içeriyor. Her blok, kendi içinde, ikisi köşelerinde biri de merkezinde olmak suretiyle üçer adet ortak kat bahçesiyle yırtılarak hem koridorların doğal ışık ve doğal hava alması sağlanmış, hem her katta bir sosyalleşme platformu oluşturulmuş, hem de uzun kütlelerin boşaltılarak hareketlenmesini sağlamış.

Üç kenarı yollarla çevrili olan parselde, avluyu çevreleyen blokun zemin ve asma katları ticari birimlere ev sahipliği yapıyor. Konut kat planlarındaki dik açılı rasyonel hatlar, ticari katlarda farklı açılarda kırılarak sokak üzerinde yer yer meydanlaşmalar yaratıyor. Doğu cephesi mağazaların önünde geniş kamusal alanlar bırakılarak, bu bandın üniversite öğrencileri tarafından kullanılabileceği öngörülüyor.

  • Proje Adı: 3s Firuze Konakları
  • Proje Yeri: Avcılar, İstanbul
  • Mimari , İç Mimari ve Uygulama Projesi: Ergün Mimarlık
  • Mimari Proje Ekibi: Ender Ergün, Eser Ergün, Can Tamirci, Burcu Durmaz, İpek Hayrater, Servet Ünver, Esma Değirmenci
  • İç Mimari Proje Ekibi: Zeynep Ergün, Esat Özkan, Gizem Arslaner, Meltem Uysal, Anıl Asal
  • İşveren: 3S Kale Gayrimenkul
  • Peyzaj Projesi: Arzu Nuhoğlu Peyzaj Tasarım
  • Cephe ve Mobilya Tasarımı: Ergün Mimarlık
  • Aydınlatma Tasarımı: Lipom Aydınlatma
  • Statik Projesi: Fonksiyon Mühendislik
  • Mekanik Proje: Dinamik Proje
  • Elektrik Proje: Enkom Mühendislik
  • Fotoğraf: Emre Dörter
  • Mimari Mesleki Kontrollük: Ergün Mimarlık
  • Şantiye Yöneticisi: Cengiz Türe
  • Proje Yılı: 2015 - 2016
    - İnşaat Yılı: 2016 - 2018
  • Arsa Alanı: 28.000 m²
  • Toplam İnşaat Alanı: 112.000 m²

Bu Ayın Bülteninden

b4d30589631d490e2c5b93fa7cb040ae (1)
Proje

Mimari Mirasın İzinde

David Chipperfield’ın ölçülü ama zengin mimari tasarım anlayışını yansıtan James-Simon Galerie, Berlin'deki Müze Adası'na bölgenin gelişimine katkı koymuş mimarlara atıfta bulunarak yerleşiyor.

İncele Angle Right
a0593dae0765301afb0e77f7e55eca1f
Söyleşi

Kültür Coğrafyasını Okumak

“Bu coğrafyada mimarlık yapmak için bazı konularda çok ciddi ısrar etmek, takip etmek ve yaptığın işe inanmak gerekiyor.” - Ömer Selçuk Baz Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor’da Celal Abdi Güzer ile Yalın Mimarlık kurucusu Ömer Selçuk Baz, Türkiye coğrafyasında mimarlık yapma biçimlerinin sunduklarını ve potansiyellerini tartışıyor.

İncele Angle Right
cff30045dbd888ba3ba88dce114f1746
Söyleşi

Mimarlar Konuşuyor Kampüs

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor Kampüs'te Celal Abdi Güzer, Han Tümertekin ve Nevzat Sayın mimarlık eğitiminin diğer disiplinlerle ve yapma biçimleriyle ilişkisini tartışıyorlar.

İncele Angle Right
6c8b4c61e58df762401b092098293f80
Söyleşi

Çeperin Ritmi

Bursa menşeli CM² Mimarlık kurucuları Cansu Arcan Mumcu ve Mustafa Mumcu ile mimarlık ortamına dair görüşlerini, bu ortamın doğurduğu olanak ve güçlükleri konuştuk.

İncele Angle Right