Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Konuk Editör: Dürrin Süer ve Metin Kılıç

Kasım ayının konuk editörleri MartıD Mimarlık’ın ortakları Dürrin Süer ve Metin Kılıç: ilk ve son yaptıkları yapıları ve bu yapıların kariyerlerindeki yeri, tecrübeleri; kendilerini etkileyen Berlin, Venedik, Seattle gibi kentler ve içindeki yapılar; mesleki açıdan çarpıcı olan anılarından bahsetti.

İlk ve Son Yapıları

Metin Kılıç: İlk yapım, kendi ofisimi açtığım 1987 yılında Urla - İskele'de küçük bir parselde tasarladığım iki kat imarlı 100 m2 yapı alanı olan bir ev. Müşteri, SG Almanya'da işçi olarak çalışan biriydi. Birikimiyle aldığı bu arsa üzerine iki katlı ikiz bir ev yaparak birini satmak diğerinde ise eşi ve iki çocuğuyla yaşamak istiyordu. Satın aldığı arsanın buna uygun olduğu kendisine söylenmiş olmasına rağmen projeye başlamadan önce belediyeye imar durumu için başvurduğumuzda arsa üzerine iki katlı tek ev yapılabildiği öğrenilmişti. Bu bilgi üzerine SG projeyi yaptırmaktan vazgeçti.

Ancak ben ofisi yeni açmış, heyecanlı, istekli bir genç mimar olarak buraya mevcut koşullarda nasıl bir ev olabilir diye etüt etmeye başladım. Giriş kotundan itibaren bir merdiven etrafında 80 santimetrelik kot farklarıyla ve her kota bir mekanı yerleştirerek çok kotlu bir ev tasarladım. Daha sonra arsa sahiplerini ofise davet ederek tasarımımı anlattım. Çok beğendiler ve projeyi yaptırmaya karar verdiler. İki yıl içinde de inşaatını tamamlayarak evde yaşamaya başladılar. Hala önünden geçerken bakıyorum, artık onlar yaşamıyor ama ev fazla değişmeden duruyor. Ben ise bugün çok kotlu bir evin engellilerin veya yaşlıların kullanımını zorladığını düşünüyor, uygun olarak düzenlenmesini önemsiyor ve tasarımda engelli erişimini önemli bir kriter olarak alıyorum.

Dürrin Süer: Mimarlığı aktif olarak akademik ortamda sürdürdüğüm zamanlarda ofisteki işlere katkı koymak veya döner sermaye, yarışmalar aracılığıyla çeşitli projeler üretmiş olmakla birlikte, benim ilk yapım meslekte 22. yılımı tamamlamak üzereyken ürettiğimiz OİB Teknik Lisesi. Bir sosyal sorumluluk projesi olan bu yapının süreci bence kamu binalarının elde edilmesine ve hatta yarışmalar ortamına örnek olabilecek özellikleri taşıyor. Kurum, yirmi ekibi davet ettiği bir yarışma düzenledi, değerlendirme profesyoneller tarafından yapıldı, proje müelliflerinin kimlikleri açıktı, jüriye sunum yapıldı, yarışma süreci sonrasında katılan tüm projelerin yer aldığı bir sergi düzenlendi, kitapçık hazırlandı.

Hemen inşaat sürecine geçildi. Her aşamasında mimarların katılımı talep edildi, kontrollük verildi. İşveren, yüklenici ve müellifler sürekli irtibat içinde kalarak süreç yürütüldü. Tasarım ve yapım süreçlerinin her aşamasında yer almış olmak, bir yeri mekana dönüştürmek üzere verilen tüm kararların nasıl gerçekleştiğini görmek çok heyecan verici ve deneyim kazandırıcıydı. Benim için bu bina ile yaşanan süreç meslek pratiğindeki okulum oldu. İşverenin işin niteliğini belirleyen önemli aktörlerden biri olduğunu gösterdi bu yapı bana.

MartıD Mimarlık: Son işimiz ise yine bir eğitim yapısı olan İzmir Güzel Sanatlar Lisesi. İzmir'de tasarlamakta olduğumuz bu yapıyı da mimariyi önemseyen, mimara değer veren, işine sahip çıkan bürokrat(lar)ın varlığından ötürü yapabiliyoruz. Bütün yapılar önemli ancak eğitim yapılarının ayrıcalıklı bir yeri var sanki. Kendimizi tanımaya başladığımız, birey olma sürecini yaşadığımız dönemin mekanları okullar. Bu bağlamda, kültür mekan etkileşiminde, mekanın davranışlar üzerinde belirleyici etkisi olduğunu benimseyen bir yaklaşımla eğitim yapılarının tip projelerle, niteliksiz inşaatlarla değil, yer ve içeriğine özgü tasarlanarak, düzgün üretilerek elde edilmesini diliyoruz.

İlham Veren/Etkileyen Kentler ve Yapılar

Berlin (Dürrin Süer): Parkları, bahçeleri, temiz ve düzenli sokakları, trafikte yaya ve bisikletliye gösterilen özeni ile beni etkileyen Berlin'e ilk kez 1999 yılında gittim. Kenti ikiye ayıran duvarın yıkılmasının ardından, başkent olma hazırlıkları ve bütünleşme faaliyetleri içinde geçen on yıllık sürecin yansımalarının en yoğun olduğu bir dönemde. Bu nedenle, Reichstag Binasının Alman Meclisine dönüştürülmesinde, demokratik saydamlık, şehirle bütünleşme, doğu-batı ayırımının mekansal olarak aşılması gibi kavramlar çerçevesinde N. Foster tarafından tasarlanan cam kubbeyi, Almanların yahudi soykırımıyla yüzleşmesi sürecinde bir anlamda günah çıkartmalarının temsili olan D.Libeskind'in Yahudi Müzesini, ayrılmış bir kenti bütünleştirmeye çalışan bir şehircilik çalışması olarak Potsdamer Platzı ve burada yer alan A.İsozaki, R.Moneo, R.Rogers gibi izlediğim pek çok mimarın binalarını kentin yeni ev sahipleriyken görmek mümkün oldu.

Aslında Berlin kurulduğu dönemden beri farklı siyasal güçlerin ve olayların etkisinde kalmış, bu izleri taşıyan bir kent. Bu nedenle kentte bir mimar olarak gezmek, Prusya Krallığı dönemi saraylarından bahçelere, Schinkel'in Altes müzesine, endüstri devrimi sonrası örneklerinden Behrens'in AEG Fabrikasına, Uluslararası Yapı Sergisi kapsamında inşa edilen Gropius, Aalto, Niemeyer gibi isimlerin yapılarından, H.Scharoun'un Filarmoni binasına değen mimarlık tarihinde bir yolculuk hissi uyandırmıştır.

Seattle (Metin Kılıç): Bir kenti gezerken araç, yaya ulaşımının çözümü, sokak/yol yapı ilişkisinin kurulma biçimi öncelikli ilgimi çeker. Yaşam kalitesinin yüksek olduğu kentlerin yaya öncelikli kentler olduğunu düşünür, yayaların hareketlerinde engelleri kaldıracak planlama kararlarını kavramaya çalışır, detay çözümlerini incelerim. Mimar olduğum ilk yıllarda kısa bir süre ABD'nin kuzey batısındaki Seattle'da yaşama fırsatı buldum. Kentsel donatılarının iyi çözülmesi sebebiyle yaşam kalitesi en yüksek şehirler arasında gösterilen Seattle çok etkilendiğim şehirlerden birisi oldu.

Boeing fabrikası, bilgisayar yazılım teknolojisi öncülerinden Microsoft gibi şirketlerin varlığı şehrin ekonomisinde etkili bir güç olmuş. En çok ilgimi çeken ise yaya yollarının iyi düzenlenmesi ve yoğunluğun fazla olduğu kent merkezinde ulaşımın ücretsiz sağlanması gibi toplu taşımacılık ile ulaşım için üretilen idari çözümlerdi. Otuz yıl önce 3 milyon kişinin yaşadığı şehrin her noktasındaki duraklar, kaldırımlar, sokaklar tasarlanıp detaylandırılırken engelliler düşünülmüş, toplu taşımla ulaşımları sağlanabilmişti.

Venedik (Dürrin Süer): Venedik insan elinin, duygusunun, aklının yaptığı çeşit köprünün, lagün üzerindeki irili ufaklı pek çok adacığın birbirine bağladığı kent. Kanalların sınırlandırdığı bu adalar üzerinde birbirine omuz vererek yükselmiş ve ayakta kalmaya direnen yapı bloklarının arasındaki sokaklarda kıvrıla dolana kaybola gezinilen şehir... Bugün turizmin ağır baskısıyla tükenme sendromu sinyalleri verse de Venedik beni her gittiğimde neden etkiliyor?

Uçaktan indikten sonra binilen vapurettoyla yapılan kanal yolculuğu sonunda ulaşılan yerde yaşanan zaman kayması hissi mi? yaya olarak aşılan, taşıttan arınmış sokakların sessiz, dingin ruhu mu? Mimarlık, sanat bienallerinin, festivallerin coşkusu, akşam saatlerinde içilen aperativoların verdiği mutluluk mu? Ya da Carlo Scarpa'nın kompozisyondan detaya incelikli tasarlanmış yapıları ile kurulan yakın temas mı?

Kahire (Metin Kılıç): Mısır mimar olarak beni en çok etkileyen medeniyetlerden birisi olmuştur. Tanrı Ra’ya, yani Güneş'in doğuşunun doğumu, batışının ölümü simgelediği inanç sistemine göre planlanan kentlerde yaşamı temsil eden tapınak ve saraylar, coğrafyanın yaşam kaynağı kuzeyden güneye akan Nil nehrinin doğusunda, ölümü temsil eden anıt mezar ve piramitler ise nehrin batısında konumlandırılmıştır. İnanç sisteminin bir kenti yapılandırması, yönetici gücün yapıların anıtsallığında vücut bulması, bugüne ulaşan izlerin beş bin yıl önce inşa edilmesi gibi etkiler bir süre Mısır'ın ilgi odağımda yer almasına neden olmuştur. Mısır uygarlığının günümüz başkenti Kahire ise modern şehrin çözülememiş olumsuzluklarını, rüzgarla savrulan çöl kumunun kapladığı sarımsı örtüyle saklamak ister gibidir. Muhteşem Kahire Müzesi’nde ise bu etkileyici kültür mirasının izlerini sürmek mümkündür.

New York (Dürrin Süer): New York, yaklaşık otuz yıl önce yurtdışına çıktığımda gittiğim ilk şehir, dünya başkenti. Kurulduğu yarımada üzerinde kendini gösterme yarışıyla yükselen yapıları, ulaşım için örülen çok katlı yeraltı hayatı ile küresel dünyanın tüm izlerini taşıyan bu kent benim için ölçek kavramı ile yüzleştiğim bir yer olmuştur.

Brooklyn'den metro ile geldiğim Wall Street'te yeryüzüne çıktığım an başımın döndüğünü hissetmiş, insan ölçeğinin ne olduğunu çarpıcı biçimde öğrenmiştim.

Mesleki Bir Anı

Metin Kılıç: Mimarlık yaparken çeşitli mekansal ihtiyaçları karşılayacak işler yapıyoruz. Hastaları iyileştirmek için ihtiyaç duyulan sağlık yapılarını, çalışmak için ofisleri, özel hayat için evleri tasarlıyoruz. Tasarım yaparken önümüze çeşitli amaçlar koymakla birlikte esas motivasyon kullanıcının mutluluğu oluyor. İşte benim için de 1998 yılında projelendirdiğim Altınova sitesinde yaşayan bir meslektaşımın geri dönüşü çok değerli:

"Merhabalar Metin Bey, beş yıldır takdir ve beğeni ile yaşamakta olduğum Altınova Sitesi projeniz ile, bu güzelliği yaratmış olmanızdan dolayı sizleri kutlarım. Sağlıklı güzel günler dileklerimle. Mim. Osman Arsoy"

Bu Ayın Bülteninden

273de1f529d6b84af1ca0ae1af2f12a6 (1)
Proje

Peyzajın Altında Gizlenen Yaşam Merkezi

TECE Mimarılık tarafından tasarlanan AKBANK Akademi Yaşam Merkezi, bir yapı olmaya çalışmayan, tam aksine barındırdığı yoğun programı peyzaj içinde kaybederek gizleyen ve ihtiyaç olan aktif yeşil alanı çoğaltan bir yapı kompleksi.

İncele Angle Right
c4e8447e86011ed107683a4af2fa52f4
Proje

Bulgaristan Kırsalında Bir Ev

2019 yılında inşa edilen konut yapısı, Bulgaristan’ın Kirdzhali bölgesinde kırsalda yer alan modern bir köy evi olarak tasarlanmış. SE Mimarlık’tan Selim Velioğlu, Ersen Gömleksiz ve Erce Funda tarafından tasarlanan yapı 770 m2 arsa alanında 140 metrekarelik inşaat alanına sahip.

İncele Angle Right
ea167ea109a34e32218ec3a008e5a82a
Proje

Yamaca Yerleşen Şeffaf Cepheler

Birsel Saygılı ve Burçak Sönmez tarafından tasarlanan, Azam Gayrimenkul tarafından geliştirilen Çiftlik Park projesi, Beylikdüzü Marina’dan yükselen konut sitelerinin yerleştiği yamacın en üst noktasında yer alıyor.

İncele Angle Right
69cb04ffe44e05ff0c8b52109618b103
Proje

Barınakta Oyun

Studio EG Mimarlık tarafından tasarlanan ve uygulanan, Megi Kids ve Play Kafe isimli proje çocuklara ve ebeveynlere yönelik tasarlanmış bir aktivite mekanı.

İncele Angle Right
bb8706aba612b116c2a9a02199b5fe03
Etkinlik

Kalebodur ile Mimarın Mutfağı: Spela Videcnik

Harvard Graduate School of Design, ENSA Paris Val de Seine ve Ljubljana Mimarlık Fakültesi dahil olmak üzere çeşitli mimarlık okullarında dersler veren, uluslararası birçok prestijli projede imzası olan Spela Videcnik, 15 Kasım Cuma günü SALT Galata’da ‘Kalebodur ile Mimarın Mutfağı’'nın konuğu oldu.

İncele Angle Right
d9bbb2f3d932c49d26dfdcce3fdb0999
Etkinlik

Yarım Asırlık Arşiv

SALT Araştırma’nın Kalebodur desteğiyle çalışmalarını sürdürdüğü Doğan Tekeli-Sami Sisa Arşivi bağlamında düzenlenen 1950’LERDEN 2000’LERE TEKELİ-SİSA MİMARLIĞI isimli konferans 23 Kasım Cumartesi günü SALT Galata’da yapıldı.

İncele Angle Right
3e1fccd29c6827fd258f5d9a9d9b9c76
Söyleşi

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor: Mennan Elmacı

"Güney Kore'deki kentler, öğrenciyken tasarlamaya çalıştığınız mekanların, mezun olduktan sonra bilfiil içinde yaşama imkanı sunuyor. Bu sayede, yalnızca gezip, görüp fotoğraf çekmek ve şablonlaştırmaktan ziyade o mekanın içinde yaşayarak zihninizde farklılaştırabiliyorsunuz." - Mennan Elmacı.

İncele Angle Right
ab3ea9e4bae3e0d326322d4122daf8f1
Etkinlik

İTÜ'de Mimarlık Öğrencileriyle Uygulamalı Anlatım

Geliştirdiği inovatif ürün ve teknolojilerle mimarlara ilham veren Kalebodur, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileriyle ‘Mimarlıkta Yapı ve Yapım Yöntemleri Dersi’ kapsamında bir araya geldi.

İncele Angle Right