Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor: Selçuk Avcı

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor'da Prof. Dr. Abdi Güzer'in konuğu Selçuk Avcı…

Celal Abdi Güzer: Senin konumun bana tam da yeni dünya düzenini temsil ediyor gibi geliyor. Çünkü birçok mimarlık ofisi aslında “asıl merkezi neresi, nereye iş yapıyor” konularında belirsiz. Zorunlu bir adres olmaksızın var olabiliyor. Uzak Doğu’da, Orta Doğu’da, Afrika’da, Avrupa’da iş yapan birçok şirket, aslında o coğrafyada şirket olarak var olmuyorlar ama oralarda proje yapıyorlar. Dolayısıyla adresinin olduğu yerin çok önemi kalmıyor diye düşünüyorum. Bu aynı zamanda mimarlık pozisyonunu ve anlayışını da etkiliyor mu?

Selçuk Avcı: Bence mimarlık, yerellikle bağlı olmalı. Bir şekilde o yerle bir bağlantı kurmanız gerekiyor. Fakat orada olmak gerekiyor mu? Bence gerekmiyor. Yani bir işi üretmek için orada olmak gerekiyor mu? Bence hiçbir şekilde buna gerek yok. Bunu kendi açımdan söylüyorum. Farklı mimarlar farklı düşünüyorlar. Mesela benim oğlum Altan da mimarlık okudu. Benim ayak izlerimi takip etmek niyetinde değil. “Ben bir yerde kalmak istiyorum,” diyor resmen. Onun yeri de Ljubljana.

Celal Abdi Güzer: Ben de doktora araştırması için bir dönem İngiltere’ye gittim, bir dönem orada bulundum. Ders verme şansım da oldu. Özellikle o dönem, ki hala o özelliğini bence koruyor; modern mimarlığın, çağdaş mimarlığın merkezi gibi bir algısı vardı. Bu bir yandan tabi oradaki mimarlar ve onların öncü üretimleri ile, öte yandan okullar ile, bir de tabi mimarlık tarihi yazımının köklü olarak var olduğu coğrafyalardan bir tanesi olduğu için belki, coğrafya dağıldı biraz ama öyle bir merkezi etkisi var gibi düşünüyorum. İngiltere’nin mimarlıktaki rolü ile ilgili senin yorumun nedir?

Selçuk Avcı: Bu arada İngiltere, sadece mimarlık alanında böyle değil. Anglosakson mantalitesinin oturmuş olduğu bölgelerde bu bağlam doğru. Yani bir eleştiriyi kişisel boyutlara taşımayarak o eleştiriyi yapabilmek ve ondan bir şey çekmek. Sayabileceğiniz değerli sektörlerde neden önde geliyor, çünkü orada insanlara değer veriliyor.

Bu Ayın Bülteninden

FNN KAPAK
Söyleşi

Yapıları Konuşuyoruz: FNN Sürdürülebilirlik Merkezi

Yapıları Konuşuyoruz söyleşi serimizin bu bölümünde FNN Sürdürülebilirlik Merkezi’ni konu ediyoruz. Bölümdeki konuğumuz ise Acararch’ın kurucusu Emre Açar.

İncele Angle Right
Biofarma 1
Proje

Biofarma Ofis Binası

Santiago Viale ve Juan Manuel Juarez tarafından tasarlanan Biofarma Ofis Binası, Arjantin’de yer alıyor.

İncele Angle Right
NUR KAPAK
Söyleşi

Yapıları Konuşuyoruz: Nur Apartmanı

Yapıları Konuşuyoruz söyleşi serimizin sıradaki bölümünde Nur Apartmanı’nı anlatmak üzere Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık’ın kurucu ortaklarından Hasan Çalışlar’ı konuk ediyoruz.

İncele Angle Right
WRT001
Proje

Open Park Villa

i29 architects tarafından tasarlanan Open Park Villa, Hollanda'nın Limburg bölgesinde inşa edildi.

İncele Angle Right
Kalebodur
Etkinlik

Kaleseramik Genel Merkez'nde, İstinye Üniversitesi IQD Mimarlık Takımı'nı Ağırladık

Kaleseramik Genel Merkezi'nde, İstinye Üniversitesi IQD Mimarlık Takımı'nı ağırladık.

İncele Angle Right
YC KAPAK
Söyleşi

Yapıları Konuşuyoruz: YC INOX TR Pipe Factory

Yapıları Konuşuyoruz söyleşi serimizin yeni bölümünde konuğumuz, YC INOX TR Boru Fabrikası’nı anlatmak üzere Iglo Architects'ten Zafer Karoğlu.

İncele Angle Right
DP VURPAS 2023 Groupe Scolaire Eugenie Brazier 1 36
Proje

Eugénie Brazier Okul Kompleksi

Fransa'da bulunan Eugénie Brazier Okul Kompleksi, VURPAS Architectes tarafından tasarlandı.

İncele Angle Right
01 Aerial View © SCHRAN
Proje

Pinggu Rental Housing Community Library

y.ad studio tarafından Pekin’de tasarlanan, Pinggu Rental Housing Community Library’nin inşaatı tamamlandı. Kütüphane 1.286 metrekarelik brüt taban alanıyla üç katlı bir yapı.

İncele Angle Right