Sosyal Medya

haziran/2013
/bülten

PROJE

Silindirlerden Yansıyan Müzik

La Luciole Konser Salonu, beyaz ve mavi tonlarının kullanıldığı cephesiyle gökyüzünün mozaiklenmiş bir yansımasını temsil ediyor. 1994 yılında, Fransa Alençon’da yapılan konser salonuna birkaç yıl önce yeni bir eklenti yapılmasına karar verilmiş. Proje tanımında eklentinin 650 kişilik bir oditoryum, resepsiyon, ofisler ve servis alanlarını içermesi tariflenmiş. Moussafir Architects tarafından tasarlanan mekan yeniden yapılandırılırken izleyicileri sahneye olabildiğince yakınlaştırmak hedeflenmiş. Konser salonu silindir biçimli iki çelik iskelet ve sahne için beton bir bölümden oluşuyor.

Silindirlerin kesişim noktasında, sahne ile seyirciler için ayrılmış alanda bir yay meydana geliyor. Yapı tasarım aşamasında çeşitli değişikliklere uğramış. Mimarlar dengeyi bozmadan nasıl daha az malzeme kullanabilecekleri konusunda çeşitli çalışmalar yapmışlar. Bu çalışmalar sonucunda başlangıçta dikdörtgen biçimli formlar silindire evrilmiş. Fakat sahne ve seyircileri kapsayan eğimli ve birbirine bağlı hacimleri ifade eden çekirdek fikri değişmeden kalmış.

Başlangıçta etrafı yansıtabilecek cilalı paslanmaz çelik cephe kaplaması kullanılması düşünülmüş fakat son tasarımda oluklu çelik malzeme tercih edilmiş. La Luciole Konser Salonu hemen bitişiğinde yer alan doğrusal cepheli sergi salonuyla güçlü bir kontrast yaratıyor. Mimarlardan Jacques Moussafir projeyi, şimdiye kadar yaptıkları işlerin hepsinden daha ‘tuhaf’ ve farklı olarak tanımlıyor.

Fotoğraflar: © Luc Boegly

Devamını oku »