Sosyal Medya

aralık/2014
/bülten

PROJE

Ritmik Cepheli Spor Salonu

Dico si Tiganas isimli mimarlık ekibinin tasarladığı çok işlevli spor salonu, ritmik bir desen oluşturan cephe tasarımıyla yapılı çevreden farklılaşıyor. Çok amaçlı spor salonu Romanya’nın Cluj-Napoca şehrinde inşa edildi.

Genç bir nüfusun hakim olduğu Cluj-Napoca şehrinin nüfusunun %25’ini üniversite öğrencileri oluşturuyor. Öğrenci hayatı deyince de akla spor geliyor. Dolayısıyla bu yeni çok amaçlı spor salonu, şehre uygun bir kamusal altyapı oluşturuyor. İdmanlar, şampiyonalar ve kültürel etkinlikler için oldukça uygun bir mekan sağlayan proje, yine Dico si Tiganas ekibinin tasarladığı Cluj Arena isimli stadyuma da komşu bir vaziyette. İki yapının birlikteliği, içinden Somes nehrinin geçtiği kent parkının yürüyüş yoluna dahil olan yeni kamusal alanlar tanımlıyor. Bu nedenle ortaya kamusal alan silsilesinden oluşan, neredeyse iki kilometre uzunluğunda birçok kamusal bahçe çıkıyor.

Yapının katmanları, kutu şeklinde basit bir dış kabuk ve içinde esas salonu çevreleyen bir kutu olacak şekilde tasarlanmış. İçeride yer alan kutu hacim, 7227 adet oturma yeri bulunan ve 10.000 kişiye kadar kapasitesi olan ana salonu barındırıyor. Yapının cephesi, iç mekanda bulunan fuayelere ışık alımını ve yansıtılmasını sağlayan katmanlardan oluşan bir bütün. Dış cephedeki örtü, parametrik olarak biçimi bozulmuş dörtgenlerden oluşan bir ağ şeklinde. Bu ağ formu toplu sporlarda kullanılan fileye referans vermesi üzerine tasarlanmış.

Yapının cephesinde bulunan, gökyüzünü ve güneşi yansıtan üç boyutlu piramitleri perfore çelik panellerle kurmuşlar. Bu piramitler farklı saatlerde değişik açılardan ışığı alarak renkli yansımalar oluşmasını sağlıyor. Öte yandan spor yapısının sokaktan geçen insanlarla daimi bir etkileşimi var. Mimarlar, içine kapanık gibi gözüken yapının cephe geometrisini halkın ilgisini çekmek üzere geliştirmiş. Bu sayede cephenin dışarıdan incelenmesi ve ilgi çekmesi istenmiş.

Bina, halkı dört ana renk etrafında kurulmuş bir temayla iç mekana yönlendiriyor. Ana salon hem bir sahne hem de sahne arkası olarak işlev kazanmış. Bu sayede halk ve sporcular bütün ekipmanların ortada ama aynı zamanda gizli olduğu siyah bir kutu içerisinde bir araya getiriyor. Dış ve iç mekanla cephenin her yönden ışık ve renk ile farklılaşması amaçlanarak bütüncül bir yaklaşımla bina tasarlanmış.

Fotoğraflar: © Dico si Tigana

Devamını oku »