Sosyal Medya

nisan/2014
/bülten

PROJE

Kentsel Vaha

Sanitas Studio, Bangkok’ta çok katlı bir apartmanın peyzaj tasarımını yapmakla görevlendirildi. Bahçe ve dış mekan aktivite alanının peyzaj planlamasının yanı sıra dört katlı otoparkın ön cephesini de peyzaj tasarımı yaklaşımıyla düzenlemeleri istendi.

Sanitas Studio’nun önerisi, kentsel alan içerisinde bir “sığınak” olarak değerlendirilmesi ve mümkün olduğunca fazla bölgenin bitkilendirilmesi fikrine odaklanıyor. Birçok bölgede zengin detaylara sahip yeşil alanlar yaratıldı: yapıyı çevreleyen yeşil yürüyüş yolu, içinde heykellerin bulunduğu bir bahçe, değişik otların ekili olduğu bir alan, otopark cephesindeki dikey bahçe, 5. katta yüzme havuzu etrafında ve 27. katta yer alan yeşil alanlar.

Projenin en dikkat çekici özelliklerinden biri, otoparkın ön cephesinde önerilen dikey bahçe. Kırıklı paslanmaz çelik şeritler doğal elemanları yansıtırken aynı zamanda bitkiler ile yapılı form arasındaki zıtlığı artırıyor, ısıyı engelliyor ve havalandırma sağlıyor.

Projedeki peyzaj tasarımı doğanın kentsel yaşamdaki önemine vurgu yaparken ikisi arasındaki dengeyi de sorguluyor. Binanın modern kabuğu ile üzerindeki bitkiler arasındaki zıtlık, doğal yaşamın gittikçe azalıyor olmasına bir tepki niteliğinde. Bitkilendirme de projede önemli rol oynadı. Boşlukları değerlendirmeye, açık hava aktivite alanlarına gölge sağlamaya ve ısıyı azaltmaya yardımcı oldu.

Zemin katta sert ve yumuşak malzemelerin bir arada kullanılmasıyla yapının tüm çeperini dolaşan büyük bir desen yaratıldı. Küçük karelerden oluşan ayna duvar, boşluğu tanımlaması için yerleştirildi.

Bina, yeni yapılaşmaların fazla, rekreasyon alanları ve kamusal parkların yetersiz olduğu bir bölgede konumlanıyor. Tasarımcılar bu “kentsel vaha” ile hem bina sakinlerinin dinlenebilecekleri bir alan yaratmak hem de çevre araziyi bu anlamda geliştirmeyi istediler.

Fotoğraflar: © Chaichoompol Vathakanon

Devamını oku »