Sosyal Medya

ekim/2017
/bülten

REFERANS

Birleştiren Detaylar

Kalebodur’un seramik karolarının kullanıldığı Studio Loft, fotoğraf stüdyosunun ve sergi alanlarının yanı sıra yaşam alanlarına da yer açıyor. Yerce Mimarlık ve Zaas tasarımı yapıda özel ve kamusal ayrımı işlevleri bir araya getirerek yeniden ele alınıyor.

Proje, İzmir’in sıkışık bir yerleşime sahip bölgesi Alsancak’ta, yoğun araç ve yaya trafiğinin olduğu caddeye paralel sakin bir sokakta yer alıyor. Beş ve altı katlı apartmanların bulunduğu bu sokakta, standart denebilecek bir apartmanın zemin katı ve üst katını kapsayan dairenin, fotoğraf stüdyosu olarak tasarlanması projenin başlangıç noktasını oluşturuyor.

Süreç içinde mekanın, fotoğraf stüdyosunun yanı sıra stüdyonun kendi üretimlerinin sergilenebileceği gibi daha başka sergilere de yer açacak imkanlarla donatılmasına mekanın kullanıcıları ile birlikte karar verilmiş. Bu doğrultuda da stüdyo ve sergileme ortamıyla bütünleşebilecek keyifli, rahat yaşam alanlarına sahip bir mekan kurgusunda uzlaşılmış. Alt kat fotoğraf stüdyosu ve sergi alanına ayrılırken, üst kata ofis, mutfak, uyuma ve dinlenme alanları yerleştirilmiş. Böylelikle proje, fotoğraf stüdyosu çatısı altında çalışma-sergileme-yaşama işlevlerinin iç içe geçtiği loft tipi bir mekan projesine dönüşmüş.

Daha önceden konut olarak inşa edilmiş ve kullanılmış bu mekanda, çalışma-sergileme-yaşama gibi birbirinden ayrı görünen bu işlevlerin ya da yaşama biçimlerinin, birbiri ile nasıl beraber yaşayacağı, birbiri arasında geçirgenliğin nasıl sağlanacağı, yaşamsal-mekansal akışın nasıl olacağı gibi sorulara cevap aranıyor.

Proje, sergileme işlevi ile birlikte kamuya daha çok açılma olasılığına sahip oluyor. Bu noktada apartmanın önünde bulunan ve kamuya ait olan geniş kaldırımla bütünleşme arayışı sergiliyor. Kaldırım kotu ve kaplama malzemesi iç mekanda da sürekliliğini devam ettirirken mekanın bu cephesinde kayar katlanır doğramalar ile kentsel mekan ve iç mekan bütünleşmesine olanak sunulmuş. Böylece sokak iç mekana, iç mekan da sokağa akabiliyor. Sergi ziyaretçisi, “filtre” algısını mümkün olduğunca hissetmeden, sokaktan sergi mekanına dahil olabilme şansına sahip oluyor. Kente ve apartmana ait bu geniş kaldırımın, sergi açılışlarında insanların “sokak rahatlığında” birbirleri ile iletişim kuracakları sosyal alana dönüşmesi düşünülmüş.

Mekanda, gerektiğinde işlevler arasında arzulanan şeffaf ayrışmaların oluşabildiği; gerektiğinde ise işlevlerin tümüyle birleşip kaynaşabildiği “hayat dolu” bir kurgu amaçlandı.

İşveren: EEY
Yer: Alsancak, İzmir / Türkiye
Tasarım: Yerce Mimarlık & ZAAS
Program: Karma (Fotoğraf stüdyosu, Sergi alanı, Ofis, Yaşam alanı)
Yıl: 2016
Alan: 200 m²
Durum: İnşa edildi
Ekip: Nail Egemen Yerce, Ayça Taylan, Zeynep Şankaynağı
Ana Yüklenici: Nano İnşaat, Hilmi Aydın Niğdeli
Fotoğraflar: Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce

*Özel banyonun duvarlarında Kalebodur’un seramik karoları tercih edilmiştir.