Sosyal Medya

ocak/2017
/bülten

REFERANS

Çevresine Uyan Tasarım

Bahadır Kul Architects tasarımı Sivas Arena, iklim verileri göz önüne alınarak kurgulanmış ve kullanım yoğunluğuna karşı dayanıklılık ön planda tutulmuş.

Soğuk ve kuru bir iklime sahip Sivas, kış aylarında yoğun kar yağışına ve sert kuzey rüzgarlarına maruz kalıyor. Stadyumun tasarımında da bu iklim verileri göz önüne alınmış, enerji verimliliği yüksek pasif iklimlendirme önlemleri, aktif enerji üretim sistemleri, yağmur suyu hasadı ve gri su döngü sistemleriyle yapı, ekolojik tasarım kriterlerine uygun şekilde kurgulanmış. Yapı kabuğunun kompakt ve içe dönük olarak tasarlanması, kuzeyden esen soğuk rüzgarlara karşı tampon oluşturulmasında ve iklimlendirme maliyetlerinin düşürülmesinde önemli rol oynamış.

Stadyum gibi büyük yapılarda, dolaşımın yoğun olduğu alanlarda, özellikle maç zamanı normalin üstünde bir yoğunluk olması sebebiyle kullanılan malzemenin sertliğini, aşınmaya, lekelenmeye ve kimyasal etkilere karşı dayanımı önem kazanıyor. Bu tip ihtiyaçlara estetik kaygılar doğrultusunda cevap vermek adına, projenin iç zemin kaplamalarında ve ıslak hacimlerinde Kalebodur ürünleri kullanılmış.

Stadyumun kuzey cephesi çift cidarlı tasarlanmış, iç kabukta hava ile ısı yalıtımı sağlayacak bir alan yaratılmış. Kuzeydeki alan, güney cepheye doğru yaptığı sarmal hareket sayesinde doğal hava akışlarına izin verecek şekilde organize edilmiş. Böylece çift cidarlı sistem kuzey rüzgarlarına kalkan oluştururken güneyden gelen sıcak hava akımlarının da stadyum içine alınmasına izin veriyor. Ayrıca yapının güney cephesinde oluşturulan S biçimindeki yarık yüzey alanını artırmış ve rüzgardan daha etkin yararlanılmasını sağlamış.

Kuzey cephesindeki rezerv kapakları açılır kapanır bir yapıda tasarlanarak yaz aylarında cidarlar arasındaki hava dolaşımını da mümkün kılmış. Bu cephenin doğrudan ışık almaması, bu cephenin diğer cephelerden daha soğuk olmasına ve cidarlar arasında alçak basınç noktaları oluşmasını sağlıyor. Böylelikle cidarda sürekli ve stabil bir hava akışına neden olarak yazın bina soğutma eylemleri için harcanan enerjiyi de en aza indirmiş oluyor.

Soğuk iklim bölgelerinde, doğu ve batı cepheleri; güney ve kuzey cephelere göre 3 kat daha fazla ısıtıcı güneş radyasyonuna maruz kalıyor. Bu veri doğrultusunda Sivas Arena’da doğu ve batı cephelerde pencere boşlukları oluşturulmuş ve güneşin ısıtıcı etkisinin içeri alınmasına izin verilmiş. Bu yaklaşım, bina ısıtma eylemlerini önemli ölçüde azaltıyor.

Arena’nın çatısında oluşturulan yağmur suyu kanalı, yağan yağmur ve kar suyunun hasadını yapmakta kullanılıyor, toplanan suyun rezerv alanda biriktirilerek çevre sulamasında ve sifonlarında kullanılması planlanıyor. Ayrıca güney cephesine yerleştirilen güneş panelleri ile yapının kendi enerjisini de üretmesi hedefleniyor.

  • Mimari Tasarım: BKA-Bahadır Kul Architects
  • Lokasyon: Sivas/TÜRKİYE
  • Uygulama süreci: 2014-2016
  • Kapasite: 25.000 kişi
  • Toplam inşaat alanı: 58.700 m2
  • Toplam proje alanı: 131.000 m2
  • İşveren: Toplu Konut İdaresi Başkanlığı
  • Yüklenici: Can İnşaat Ve Ticaret A.Ş. ve Kahraman İnşaat Ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı
  • Mekanik: Esra Mühendislik
  • Çelik konstrüksiyon: Özbakan Makina
  • Fotoğraflar: KET Kolektif
  • Peyzaj: SFS Çim
  • Aydınlatma: Philips
  • Zemin: Kalebodur
  • Koltuklar: Yücel Mobilya
  • Prefabrik elemanlar: Nigbaş
  • Cephe kaplaması: Trimo modüler sistem
  • Cephe Uygulama Firması: ESKA Metal
  • Doğramalar: Başaran Group
  • Camlar: Tentesol - Trakya Cam