Sosyal Medya

mayıs/2019
/bülten

PROJE

Festival Okulu

MVRDV ve CODE işbirliğiyle tasarlanan Roskilde Festival Folk Lisesi, endüstri bölgesinin kültür odaklı dönüşümünü kapsayan ROCKMagneten master planının son adımını oluşturuyor. Okul, yaşam boyu öğrenme ilkesiyle alternatif eğitim mekanları sunuyor.

Roskilde Festival Folk Lisesi, her yıl geçici olarak Kopenhag'ın eteklerinde bulunan bu küçük kasabayı Danimarka'daki dördüncü en büyük şehre dönüştüren dünyaca ünlü Roskilde Müzik Festivali ile yakından bağlantılı. Okuldaki eğitim modeli, “yaşam boyu öğrenme” ilkesi doğrultusunda “örgün olmayan eğitim”, Danimarka halk liseleri sistemine örnek teşkil ediyor. Bu sistem, 19. yüzyıl entelektüellerinden N.F.S. Grundtvig’in, okulların öğrencileri topluma aktif katılım sağlamak üzere eğitmeleri gerektiğine dair görüşüne dayanıyor. 4 ila 10 ay süren eğitim dönemlerinde öğrenciler ve öğretmenler yoğun bir deneyim yaşamak üzere hep birlikte okulda konaklıyorlar. Müzik lisesi bu anlamda Danimarka’da son 50 yıldır, belli bir amaca yönelik olarak inşa edilen ilk okul olma özelliğini taşıyor ve müzik, medya, liderlik, politika, sanat, mimarlık ve tasarım dersleriyle Roskilde Festivali'nin değerlerini daha da artırmayı hedefiyle çalışıyor.

Yerleşimde eski bir beton fabrikasından dönüştürülen okul, iki yeni öğrenci bloku, okul personeline ayrılmış bir bina ve çoğu müzik kültürüyle ilişkili yenilikçi girişimlere dönüşümlü olarak ev sahipliği yapacak bir dizi konteyner bulunuyor. Bu yeni yapılar aynı zamanda 2016 yılında tamamlanan “assolist” Ragnarock Müzesi’ne de eklemleniyor ve müzenin tekil duruşunu ritim ve dinamizm ile tamamlıyor.

MVRDV kurucu ortağı Jacob van Rijs, tasarımın festivalin ruhundan beslendiğini; her şeyiyle müzik, sanatla ve aktivizmle ilgili olduğunu belirtiyor. Tasarımcılarına göre festival, “iyi vakit geçirme” ile inovasyonu enformatif bir biçimde birleştirerek okulun tasarımında arzuladıkları tüm etkiyi yaratıyor.

Okulun yerleştiği eski fabrika yapısının özgün strüktürünün taşıyıcıları ve çatısı kullanılmış, duvarlar ve iç mekan kurgusu tümüyle yenilenmiş. Tasarım konsepti “kutu içinde kutu” şeklinde belirlenmiş ve ana kabuk içine yerleşen renkli modüller oluşturulmuş. Bu modeller ana omurga etrafında sıralanıyor ve bu omurganın yanı başında bulunan ahşap tribün, okulun sosyal odağı olarak işliyor. Bu kutular, 150 kişilik bir oditoryum, bir müzik stüdyosu, bir atölye ve dans, sanat ve mimarlık derslikleri dahil olmak üzere çeşitli işlevlere ev sahipliği yapıyor. İşlevler üç ayrı bölüm tanımlıyor: İlk bölge us odaklı; düşünme, yazma, münazara ve liderlik eğitimlerine ayrılmış. İkinci bölgede dans ve müzik dahil olmak üzere bedensel faaliyetler ağır basıyor. Son bölümde ise el üretimine dayalı resim, mimarlık ve tasarım gibi görsel sanatlara yoğunlaşmış içerikler bulunuyor.

Öğrenci yurdu, sade tasarımıyla alanın endüstriyel karakterine gönderme yapıyor. Metal kaplama ahşap modüllerden meydana gelen yapı nakliye konteynerleriyle oluşturulmuş gibi bir görüntüye sahip. İki ayrı blok birbirine çelik köprülerle bağlanıyor. Paylaşımlı odalar merkezi ve aydınlık bir toplanma alanının etrafını sarıyor.

Proje, 11.000 metrekarelik alanı kapsayan ROCKMagneten master planının son adımını oluşturuyor.

Fotoğraflar: © Ossip van Duivenbode, Rasmus Hjortshøj – COAST