Sosyal Medya

haziran/2018
/bülten

PROJE

Peyzaja Açılan Teraslar

Bangkok merkezli STU/D/O Architects tarafından tasarlanan Inter Crop Office, binanın temel tasarım öğesi haline gelen pirinç teras konseptiyle, Bangkok’ta yeni bir iş yeri atmosferi örnekliyor.

Konsept, binanın tasarım süreci için net bir yön tanımlamakla beraber, tarımsal faaliyet gösteren firmanın kurumsal kimliği ile tutarlı bir ilişki içinde bulunmasına yardımcı oluyor. İşlevsel gereksinimlerini yerine getirebilmek için, son derece zorlayıcı olan proje alanı sınırları ve yükseklik sınırlamaları sebebiyle kütlede katlar birbiri üzerinde farklılıklar oluşturacak şekilde kaydırılmış. Bu da bir dizi örtüşen konsol ve teras oluşmasını sağlamış. Oluşan bu yığılmış terasların yerel flora ve faunayla yarattığı etkileşim, peyzajın mimaride çeşitli alan ve işlevlere nüfuz etmesini sağlayan bir çözüme dönüşmüş.

Herkes için ortak bir alan haline gelmesi, bir bütün olarak aidiyet hissi ve ortak kimlik duygusu oluşturması adına yer bilincini teşvik eden, yaprak dökmeyen ağaçlardan oluşturulmuş peyzaja sahip pirinç teraslar; gün boyunca açık havada toplanma, paylaşma, çalışma için bolca gölgeleme sağlıyor. Öte yandan alanın çoklu ve çeşitli kullanımlarına olanak tanımış, sağladığı sezgisel atmosfer ile de iç ve dış mekan ayrımını eritmiş oluyor.

Cephede kullanılan dikey alüminyum çıtalar Tayland’ın tropikal iklim şartları göz önüne alınarak, güneş açılarına göre tek tek hesaplandıktan sonra ayarlanabilir şekilde yerleştirilmiş. Buna rağmen bir gölgeleme öğesinden fazlasını sunuyor: Doğal havalandırma için geçiş sağlıyor ve aynı zamanda komşu konutlar için görsel bir filtrelemeye olanak tanıyor. Maruz kalınan yoğun ısı ve ışığı filtreleyerek klima kullanımını azaltan dikey aparatların yanı sıra teraslar da doğrudan yalıtım görevi görerek binanın soğutma yükünü yumuşatmaya yardımcı oluyorlar.

Zemin kattaki lobinin çift yükseklikteki cam cephesi, sabah güneşini galeri boşluğunda topluyor. İç mekanda kullanılan ahşap, taş ve toprak tonlarındaki malzemelerin dış mekanda da karşılık bulması ile yapıda bütüncül bir yaklaşımla sıcak bir ortam yaratılmak istenmiş. Tipik bir ofis binasından farklı bir biçimde ele alınan çalışma ortamı, çalışanların yaşam kalitesini artırmak ve yeni bir çalışma deneyimine katalizör olmanın yanı sıra bulunduğu bölgenin bağlamı içinde de yeşil bir alana dönüşmeyi hedefliyor.

Fotoğraflar: © Chaovarith Poonphol