Sosyal Medya

eylül/2018
/bülten

REFERANS

Renkli Kutu

XL Architecture+Engineering tasarımı İrme Elektrik Genel Merkez Binası, İzmir’de mevcut bir depo binasının yeniden kullanılmak üzere dönüştürülmesiyle elde edilmiş. Tüm işlevlerin tek çatı altında toplandığı yapı, kutu metaforu etrafında şekilleniyor.

Kente, yapılı çevreye ve bireylerin hayatına radikal bir değer katacak mekansal bir organizasyon oluşturma fikri etrafında, “hayal etmek” ve “ilham vermek” mottolarıyla şekillenen projede, firmanın ihtiyaçları bir bütünlük içinde çözülmüş. Firma sahibi Mehmet İlhan’ın 2015 yılında edindiği bir depo bu kapsamda genel merkez binası olmak üzere dönüştürülmüş; idari birimler, çalışma ve eğitim alanları, toptan ve perakende satış birimleri, misafirlerin ağırlandığı bir bölüm ve depolama mekanları tek bir çatı altında toplanmış.

Kompozisyon, tasarım ofisince geliştirilen “paylaştır-başkalaştır-özgürleştir-aç” stratejisiyle kurgulanmış. Bu doğrultuda binanın içinde ve dışında kolektif hafızaya yönelik toplanma ve paylaşma alanları oluşturulmuş; zaman içinde değişen mekansal anlamlar gözetilerek yeni ilişkiler ağı ortaya konmuş; görsel ve algısal sınırlar eritilerek farklı karşılaşma olanakları tanımlanmış ve tüm hacim bu bağlamı anlamlı hale getirecek biçimde düzenlenmiş.

Binayı dıştan saran Kalebodur’un Kalesinterflex ürünü, mavi-turuncu-gri olan kurumsal renklerde tasarlanmış ve bir araya getirilmiş. Renk geçişlerinin hem bina sınırları hem de kendi tanımlı bölgeleriyle ilgili olası ilişkileri çağırması öngörülmüş.

Yapıyı tanımlamak için kullanılan “kutu” metaforu ise mekanın kullanım, üretim, işletim ve tüketimiyle ilgili yeni ve yaratıcı çözümler uyandırmış; arka bahçe, cephedeki ilaveler ve baştan üretilen çatı katı gibi mekanların cephe plakalarının yarattığı illüzyon ile birlikte bütünün dışa açılan uzantıları gibi okunması arzulanmış.

Tasarım aynı zamanda elektrik, mekanik ve otomasyon sistemleriyle her parçası kontrol edilen yüksek standartlarda bir genel merkez yapısına dönüştürülmüş.

  1. Proje Ofisi: XL Architecture+Engineering
  2. Tasarım Ekibi: Arda Işık (mimar), Ceren Çağan (mimar), Cemre Akalın (mimar), Mehmet Sadık Aksu (mimar), Hilal İduğ (içmimar), Candan Öztürk (inşaat mühendisi), Tayfun Torunoğlu (Görselleştirme uzmanı) 3. İşveren: İrme Elektrik - Mehmet İlhan
  3. Ana Yüklenici: Aron Müteahhitlik
  4. Alt Yüklenici: Yön Müteahhitlik / Fethullah Kaplan
  5. Dış Cephe Kaplaması: Kalebodur KaleSinterflex Porselen Seramik 100030005 / 100010005 / 50030005 / 50015005 / 50010005 / 2001505 Çimento Gri/Çakıl Gri/Safran/Turuncu/Mavi
  6. Cephe Kaplama İşçiliği: Cermim Mimarlık Mühendislik Ltd. Şti.
  7. Proje Yılı: 2018
  8. Toplam İnşaat Alanı: 4.428m²
  9. Fotoğraflar: ZM Yasa Architectural Photography / Mehmet Yasa & Zeren Yasa