Sosyal Medya

ekim/2019
/bülten

PROJE

Ritmik Gelişim

UAD ofisi tarafından tasarlanan Cyrus Tang Vakfı’nın genel merkezi, parçalı dokusuyla yerleştiği peyzajın içine sızıyor ve yeşil sistemlerle doğal değerlerin korunmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Çin’in Suzhou kentinde yer alan tasarım, vakfın ofis birimleri, alınan hediyelerin sergilenmesine ayrılmış müze alanı ve üyeleri arasında düzenlenen etkinlikler için etkileşime açık mekanları barındıran çok işlevli bir yapıyı kapsıyor.

Doğu Tai Gölü Ekolojik Parkı içinde bulunan yapı bu anlamda nitelikli bir peyzaj alanına temas ediyor. Vakfın dezavantajlı gruplara hizmet misyonuyla özdeşleşen bir anlayış ile çevresiyle uyumu yakalamayı amaçlıyor. Bu düşünceyle yeşilin içinde çözünüyor.

Tasarımda, vakfın sürekli büyüyüp mekansal ihtiyaçlarının da buna göre çeşitleneceği öngörüsüyle, gelecek ekler için özel alanlar ayrılmış. Böylece doğrusal olmayan parsel sınırları içinde organik bir yerleşim şeması tasarlanmış, eklerin mevcut sisteme rahatlıkla eklemlenmesine dikkat edilmiş. Buna ek olarak, eğrisel parsel sınırları içinde binanın tekdüze bir arayüz oluşturmasının önüne geçilmiş, doğayla buluşmayı sağlayacak daha fazla yüzey oluşturulmuş.

Ana işlevlerin bulunduğu hacimler, yedi metre kat yüksekliğinde kurgulanmış; bu sayede yapı parçalarının park içinde daha az yer kaplaması önemsenmiş. Çatı bahçeleri ile bu yeşil dokuyu artırmanın yanı sıra ziyaretçiler için de bakı noktaları oluşturmak hedeflenmiş. Daha yüksek hacimler bu çatı bahçelerinin ardına gizlenerek heykelsi bir mimari dil oluşmasına da yardımcı oluyor.

Ana malzemelerden biri olan yeşil renkli camlar ise ritmik bir cephe düzeni kuruyor. Bu yüzeyler üzerinde oluşan dikey desenler, çevredeki bambulara da atıfta bulunuyor. Sergi alanı ve çok işlevli konferans salonu ara sıra kullanılırken yalnızca ofis alanı sürekli olarak kullanıldığından ofis alanı, sergi alanı, çok amaçlı salon ve müzenin bir kompleks içinde yer aldığı merkezi bir düzen kurgulanmış. Her bir işlevsel alan, ayrı giriş ve çıkış verildiği için bağımsız olarak kullanılabilse de diğer parçalarla verimli bir birliktelik kuruyor.

Yerleşim koşullarına bağlı olarak, ofis ve müze sırasıyla batı ve güneybatı tarafında konumlandırılmış ve sitenin batısında sakin bir ortam yaratılmasına aracılık ediyorlar. Kuzey yönündeki açık etkinlik alanıyla etkileşim kurmak üzere, çok amaçlı salon bu yöne yerleştirilmiş. Sergi alanı ise doğu yönünde, ikincil girişin yanında bulunuyor. Bu işlevsel mekanların tümü, uygun aralıklar gözetilmiş olarak yapı bütünlüğünü sağlayan merkezi bir hol ile birleşiyor.

Tasarımda yeşil teknolojilerin uygulanması da özen gösterilmiş. Jeotermal ısı pompaları, yapıya entegre fotovoltaik paneller, yeşil çatılar, otomasyonlu gölgeleme araçları, enerji yönetimi sistemleri tasarımın önemli bir parçasını oluşturuyor.

Fotoğraflar: Qiang Zhao