Sosyal Medya

haziran/2019
/bülten

PROJE

Sınırlarla Örülü

Portekizli mimarlar Álvaro Siza ve Carlos Castanheira tarafından Hangzhou'da inşa edilen Bauhaus Müzesi, eklendiği kampüsün mevcut dokusuna uyumlu ve yerel değerleri öne çıkaran bir yaklaşımla kurgulanmış.

Çin Sanat Akademisi'nin geniş Bauhaus koleksiyonuna ev sahipliği yapacak müzenin, özellikle Bauhaus’un 100. yılının kutlanırken uluslararası bir çekim noktasına dönüşmesi öngörülmüş. Bu doğrultuda Pritzker Ödüllü mimar Wang Shu tarafından tasarlanmış mevcut kampüse eklemlenecek bir yapı tasarımı gündeme gelmiş. Koruma altındaki doğal peyzajla çevrili 8.000 metrekarelik üçgen bir parsel üzerinde yaklaşık 16.000 metrekare alana sahip tasarım, esnek bir mimari programla üç katta farklı sergileme bölümlerini içeriyor.

Castanheira, sürecin en başından beri Wang Shu ve mimar eşi Lu Wenyu’den destek aldıklarını; bunun da süreci çok olumlu beslediğini vurguluyor.

Bauhaus koleksiyonunun daimi sergisi, çatı bahçesine bir rampa ile bağlanan en üst katta yer alıyor. Zemin seviyesinde, sergi salonları ve oditoryum bulunurken arşivler, kafe ve servis alanları bodrumda konumlandırılmış. Güneye bakan üst katlar ise yönetim alanlarına ve atölyelere ayrılmış. Yapının güney kanadındaki beyaz betondan bağımsız bir hacim, ana kamusal girişi sağlarken, binanın ana gövdesi Hindistan'a özgü kırmızı kumtaşı ile kaplanmış. İç mekandaki beyaz renkli kısımlar mermer kaplanıp alüminyum ve ahşap çerçevelerle işaretlenmiş.

Fotoğraflar: © Fernando Guerra