Sosyal Medya

şubat/2015
/bülten

REFERANS

Yalın ve Bütünleşik

Ankara-İncek’te villa yerleşimi içinde yer alan Ven Mimarlık tasarımı Deha Ofis binası, bir mühendislik firmasının merkez binası olarak hizmet veriyor. İşverenin temel isteği, binanın çevre binalardan farklılaşarak firma vizyonunu öne çıkarmak ve çalışanların güdülenmesini artıracak işlevsel mekanlar yaratılması olmuş. Arsanın sınırlı alanında tasarlanan yapının her katında boşluklarla genişletilmiş ya da yükseltilmiş farklı mekanlar yaratılarak hacimsel ve görsel derinlik sağlanmış.

Yapı iki kütleden oluşuyor. Biri opak yüzeyli ve doğrusalken diğeri geçirgen yüzeye sahip şeffaf bir kütle. Bu iki kütlenin iç içe geçmesiyle iç ve dış mekanda dinamik hacimler ve formlar şekillenmiş. Brüt beton cephe üretimi, devam eden inşaat sürecinde hatalar verince yola tasarımın ruhuna uygun görülen Kalesinterflex'in C Stone ürünü ile devam edilmiş. Kalesinterflexin boyutlarıyla cephede istenilen derz sistemi uygulanabilmiş ve malzemenin başarım gücü tasarım kararlarının uygulanmasına izin vermiş. Binanın dışında yakalanan yalınlık iç mekanlara da Pietra Bazaltino Edilgres seramiklerinin bekleme holünde, kat hollerinde, ıslak hacimlerde ve teraslarda kullanılmasıyla devam ettirilmiş. Zemin kullanımı dışında iç mekan duvar yüzeylerinde Kale ürünlerine yer verilmiş. Karşılama bankosu arkasında Kalesinterflex modüllerden oluşan tasarım yer alıyor. Islak hacimlerde duvar yüzeylerinde çakıl gri Kalesinterflex kullanılmış. Bahçe katı zemininde ise ahşap görünümlü Mood Board La China Plank yemek bölümündeyse doğrusal çizgideki Kalesinterflex Antresit ile bir araya getirilmiş.

Parsel ölçeğinde yeşile en fazla alan bırakılarak üst örtüye sahip yarı açık giriş alanıyla ön ve arka bahçelerdeki yeşilin sürekliliği sağlanmış. Arka bahçede, üst katta yer alan kütüphane-toplantı odasının beş metrelik konsolu yaz günlerinde bahçenin korunaklı kullanım mekanı olacak şekilde tasarlanmış. Bu büyük konsolsa bir küp geometrisine sahip.

Bina bahçe katı, giriş katı, birinci kat ve çatı kullanımı katı olmak üzere dört kata sahip. Giriş katında yer alan galerili bekleme-karşılama alanına bir yönde farklı yüksekliğiyle kütüphane-toplantı konsolu diğer yöndeyse çalışma ofislerinin bulunduğu kütle bir koridorla bağlanıyor.

Birinci katta bekleme-karşılama alanı üzerinde konumlanan galeri stüdyo ile bütünleşiyor. Çatının formu stüdyodan algılanıyor ve değişken yüksekliği ile ferah bir mekana dönüşüyor. Çatı katında yönetici ofisleri ve büyük bir teras yer alıyor. Yönetici ofisleri ile birinci katta yer alan stüdyonun iç mekanda görsel bağlantısı da ayrıca sağlanmış.

Çalışanların iyi zaman geçireceği ve öğle yemeğini yiyebileceği yemekhane ile sosyal alan bahçe katında konumlanıyor ve şeffaf kayar kapıların açılmasıyla bu mekanlar bahçeyle bütünleşiyor.

  1. Proje Müellifi: Ven Mimarlık
  2. Mimar: Gül Güven
  3. Tasarım Grubu: Gülistan Durmaz, Gamze Güven, Recep Aygın, Zeynep Aydın
  4. Proje Yeri: İncek-Ankara
  5. İşveren: Deha Proje
  6. Statik Proje: Konkan Mühendislik
  7. Mekanik Proje: Ünlü Mühendislik
  8. Elektrik Projesi: Ram Mühendislik
  9. Peyzaj Projesi: Promim Proje
  10. Proje Tarihi: 2013
  11. Yapım Tarihi: 2013-2014
  12. İnşaat Alanı: 530 m²
  13. Arsa Alanı: 660 m²
  14. Yapım Türü: Betonarme
  15. Fotoğraflar: Gürkan Akay