Sosyal Medya

haziran/2016
/bülten

PROJE

Yapay Topoğrafya

Fransa’nın Sissonne kentinde konumlanan Froelicher Lisesi, bölgedeki yeni şehirleşme pratiklerine sürdürülebilir tasarım ilkeleriyle cevap veriyor. Daudre-Vignier & Associes mimarlık ofisinin tasarladığı yapı, yoğun ve dinamik bir eğitim ortamı oluşturuyor ve içinde bulunduğu yeşil doku içinde yeni bir topoğrafya kuruyor.

Projenin yönelimi ve mimari programın hazırlanmasında yapının üzerine yerleştiği alanın potansiyelleri göz önüne alınmış. Okulun, yerleşim bölgesinin çeperinde ve yeşil dokunun içinde yer alması, mimarinin kamusal rolünü ve imajını öne çıkarırken sürdürülebilirlik araçlarının da değerlendirilmesini kolaylaştırıyor. Okul bu sayede, öğrencilerine ve çalışanlarına doğanın kıyısında, geniş bir çalışma ortamı sağlıyor. Projenin tasarımında finansal kaynaklar da göz önüne alınarak, teknik donanımın işlevsel ve sürdürülebilir biçimde uygulanması ön planda tutulmuş.

Dalgalı bir çatı formunun altında toplanan derslikler ve ofisler, okulun açık alanlarını U biçiminde sarıyor. Yapının ısı dengesini koruyan yeşil çatısı, yer yer alçalıp yükselmesiyle ana girişi tanımlarken, görünüşüyle dağlık bir araziyi andırıyor.

Fotoğraflar: © Charly Broyez