Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Işık, Gölge ve Şarap

Kalebodur'un sponsorluğunda 21. kez düzenlenen Arkiv Buluşması Şanal Mimarlık tasarımı Doluca Şarapçılık'ta, projenin mimarlarından Murat Şanal eşliğinde gerçekleştirildi.

Çerkezköy’deki Doluca Şarapçılık yapısında düzenlenen buluşma, Murat Şanal’ın tasarım ve inşa sürecini anlatan sunumuyla başladı. Murat Şanal, 2007 yılından beri üzerinde çalıştıkları projenin üç ana konsept yani kültür, coğrafya ve bilgi birikimi üzerine kurulu olduğunu, bunun da mekansal olarak sırasıyla ziyaretçi merkezi, deneysel bağ ve üretim olarak mekansallaştığını belirtti. Yapının güneş aksına göre şekillendiğini anlatan Şanal, ofislere erişimi sağlayan ve çatı penceresiyle gün ışığını içeri alan merdiven kovasının tasarımı be üretiminde gösterdikleri hassasiyeti aktardı. Güneş açılarının değişmesiyle sürekli farklı gölgeler oluşan bu beton kabuk, yapının önemli noktalarından biri. Yapısal malzeme kararları verilirken bu malzemelerin nasıl özelleştirilebileceği konusu üzerinde durulmuş. Alt kattaki üretim bölümünde yer alan meşe fıçıların devamlılığını sağlamak amacıyla ofislerin bulunduğu üst katta da ahşap kullanımına başvurulmuş. Bina cephesinin şarap kültürünü yansıtan bir kuruma özgü olabilmesi için ışık ve gölge efektlerinin kullanılmasına ve renk seçimine dikkat edilmiş.

Sunumun ardından Doluca Şarapçılık’tan bir yetkili ile birlikte üretim bölümünü gezdik. Gezinin bağbozumuna denk gelmesi sayesinde üzümlerin fabrikaya girişinden şarap olmalarına dek tüm süreci izledik. Özellikle meşe fıçıların yer aldığı alanın büyüklüğü gözden kaçmazken, buranın Türkiye’nin, hatta Avrupa’nın en büyük kapasiteli şarap deposu olduğunu öğrendik. Üretim tesislerini gezmemizle birlikte buluşma sona erdi.

Murat Şanal öncülüğündeki buluşmaya Cemal Mutlu, Ali Eray, Mehmet Emin Çakırkaya, Pınar Gökbayrak, Aylin Ayvaz, Defne Önen, Dilgün Saklar, Elif Özdemir, Oral Göktaş, Sevince Bayrak Yekta İpek, Cibeles Sanchez Llupart, Balin Özcan, Mehmet Alpertong, Ayber Gulfer, Carlos Valderrama Lozano, Ahmet Turan Köksal, Murat Er, Emlakwebtv adına Işılay Çolak, Bilal Balaoğlu, Kalebodur'dan Ayşe Çamcı, Arkitera Mimarlık Merkezi'nden Ömer Yılmaz, Aslı Uzunkaya, Arzu Eralp, Bahar Bayhan, Barış Göğüş, Burcu Göncüoğlu, Damla Özgü Yıldız, Derya Gürsel, Derya Yazman ve Selin Biçer katıldı.

Bu Ayın Bülteninden