Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

2014 Pritzker Ödülü Shigeru Ban’ın

1979’dan bu yana her yıl Hyatt Vakfı tarafından verilen, mimarlığın en seçkin ödüllerinden biri olarak kabul edilen Pritzker'e bu sene Japon mimar Shigeru Ban layık görüldü.

Doğal afetler sonrası insanların barınma ihtiyaçlarını karşılamak için bölge halkına tasarladığı barınaklarıyla öne çıkan Ban, bambu, bez, kağıt gibi alışılmamış malzemeleri yaratıcı bir biçimde kullanışı ve strüktürel yenilikleriyle de biliniyor. Aldığı ödülün onun için çok büyük bir onur olduğu ifade ederken, bu ödülün yaptığı işleri sürdürmesi ve değişmemesi için onu cesaretlendirdiğini de dile getirdi.

Japon Pavyonu, Cardboard Cathedral, Centre Pompidou-Metz, Curtain Wall House mimarın akla gelen ilk yapıları arasında bulunuyor. Ayrıca Paper Log House, Paper Emergency Shelter, Paper Partititon System gibi projeleri de deprem, tsunami, savaş gibi felaketlerin ardından tasarladığı insani yardımsever projeleri arasında yer alıyor. Tasarımları çevre dostu ve sürdürülebilir olarak nitelendirilen Shigeru Ban “30 yıl önce kimse çevreden bahsetmiyordu. Fakat bu çalışma biçimi bana doğal geliyordu. Düşük maliyetli, yerel ve yeniden kullanımı mümkün olan malzemelere her zaman ilgi duydum” diyerek görüşünü belirtiyor.

Önceki yıllarda Rem Koolhaas, Norman Foster, Zaha Hadid, Toyo Ito gibi isimlerin almaya hak kazandığı ödülü alan 1957 doğumlu Ban, Pritzker’e sahip olan 7. Japon mimar olma özelliği taşıyor. Her sene farklı ülkelerde düzenlenen ödül töreni bu sene 13 Haziran’da Amsterdam Rijksmuseum’da gerçekleştirilecek.

Fotoğraflar: PritzkerPrize.com

Bu Ayın Bülteninden