Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Sovyet Mimarlığında Otobüs Durakları

Fotoğrafçı Christopher Herwig otomobil, bisiklet, otobüs gibi farklı ulaşım araçlarını kullanarak 12 sene boyunca 30 bin kilometreden fazla yol katetmiş. Karadeniz kıyılarından Kazak steplerine kadar uzanan bu yolda, Sovyet döneminde kamusal sanatın çeşitliliğini simgeleyen otobüs duraklarını fotoğraflamış. Gerek mimaride gerekse diğer alanlarda tekdüzeliğiyle bilinen Sovyet Cumhuriyeti döneminde inşa edilen duraklarda yaratıcılık ve çeşitlilik göze çarpıyor. Letonya, Litvanya, Estonya, Rusya, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Kazakistan, Ukrayna, Moldova, Gürcistan, Ermenistan ve Abhazya’yı dolaşan Herwig, gezi esnasında bu dikkat çekici strüktürlerden olabildiğince fazlasını fotoğraflamayı kendine görev edinmiş.

Tüm dünyada oldukça ilgi gören 12 yıllık emeğin ürünü bu fotoğraf dizisi “Sovyet Otobüs Durakları” isimli bir kitapta sunuluyor. Sınırlı sayıda basılan bu kitap, Sovyet döneminden en yaratıcı otobüs durağı tasarımlarının şimdiye kadar bir araya getiren en geniş kapsamlı koleksiyon olarak nitelendiriliyor.

Geçtiğimiz sene SALT tarafından Kalebodur desteğiyle izleyiciyle buluşan Yerelde Modernler sergisi de Sovyet dönemi yerel mimarlık mirasına odaklanmış, ziyaretçilerine birliği oluşturmuş ülkelerden derlenen maket, çizim, fotoğraf, filmler ve efemeradan oluşan geniş bir kesit sunmuştu.

Fotoğraflar: Christopher Herwig

Bu Ayın Bülteninden