Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Yüzer Gibi Algılanan

David Chipperfield Architects'in Çin'in Hangzhou kentinin çeperinde yer alan XiXi Westkan konut projesi, dünyanın en uzun yapay su yolu olan Grand Canal ve XiXi National Wetland Parkının bitiminde yer alıyor. Malzeme kullanımı ve yerleşim kurgusu kararları sayesinde yeşil ve suyla bütünleşen XiXi'nin atmosferinin kilit noktasını peyzaj, mimari ve suyun mevcut ilişkisinin yapılarla iç içe geçirilmesi oluşturuyor.

Yapıları çevreleyen su bahçeleri, vahşi bir peyzaj olan Wetland Park'a verilen bir referans olarak kurgulanmış. Su bahçesinin yüzeyine yerleştirilmiş kaideler üzerinde konumlanan 20 apartman yapısı, uzun gri taş bloklardan oluşuyor. Su içindeki platformların gri renkle eşleşme kararı, çevreyle yapıların bütün olarak okunmasına yardımcı oluyor. İki katlı 20 apartmandan oluşan yerleşimin vaziyet dolaşımı ise H formunda, su bitkileriyle çevrelenmiş yürüyüş yolları ile sağlanıyor.

Projenin, XiXi'nin köyleri ile kuvvetli bir benzerlik taşıması, tasarım ekibinin vurguladığı önemli bir özellik olarak yorumlanıyor. Mimarına göre, dikdörtgen formlu yapılar ile yürüyüş yollarının dallara ayrılan kurgusu, yerleşim ve kullanıcı ilişkisini güçlendiriyor. Bu koyu taş hacimlerin su bahçelerine gömülmüş olması ise yeşil ile çevrelenmesine kuvvetli bir tezat oluşturuyor. Yapıların malzemesi ve su ile kurduğu ilişki, yerleşimi tipik bir XiXi köyü haline getiriyor.

Bu hacimlere ek olarak farklı seviye ilişkileri, duvarlar ve trabzanlar dış mekanda bir süreklilik yaratıyor ve yerleşim içerisinde yönlendirmeyi sağlıyor.

Zeminden tavana uzanan açıklıkları ile su bahçesi manzarasının da kesilmediği yapılar, iç mekanlarda beyaz bırakılmış yüzeyler sayesinde doğal ışık etkisini arttırıyor.

Fotoğraflar: © Simon Menges

Bu Ayın Bülteninden