Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kalebodur'la Mimarın Mutfağı’nın Konuğu Suyabatmaz Demirel Mimarlık oldu

Kalebodur’la Mimarın Mutfağı’na konuk olan Suyabatmaz Demirel Mimarlık kurucu ortakları Arif Suyabatmaz ve Hakan Demirel, 22 Mart’ta Kaleseramik Binası İbrahim Bodur Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikle ofislerinin mutfağında şekillenen projeleri ve tasarım aşamalarını mimarlık öğrencileriyle paylaştı.

Konut, karma işlevli yapılar ve kamusal tasarımlar gibi farklı ölçekte ve farklı çözümlere odaklanan projelerini anlatan deneyimli isimler; her projenin kendine özgü konumunun ve çevre şartlarının nasıl tasarıma döküldüğünü anlattılar. İstanbul gibi sürekli büyüyen ve dönüşen bir şehirde proje yapmanın zorluğunu ve önemini vurgulayan mimarlar, her arsanın kendine özgü özellikleri ve gerektirdikleri olduğunu ve tüm bunların ana tasarım kriterlerini oluşturduğunu belirttiler. Öğrencilerin öğrenim hayatları boyunca beslendikleri farklı kaynakların tasarımlarını zenginleştireceğini ancak arsadaki mevcut fiziksel koşulların öneminin yadsınamayacağının altını çizerek, paylaştıkları projelerin uygulanma süreçlerinden bahsettiler. Hakan Demirel; her mimarın yaptığı projeyle, baş ettiği şeye bir cevap vermeye çalıştığını ve herkes için bu cevapların farklı olabileceğini söyledi.

Özellikle kamusal projeler kapsamında, mimari üretimin bölgenin var olan problemine bir çözüm olmadığını; ancak mekanın, kullanıldıkça oranın ihtiyaçlarına cevap vererek bir tedavi noktası oluşturduğunu belirten Arif Suyabatmaz, mimarların topluma karşı olan sorumluğunun da altını çizdi. Aslında karar mercileri ve işveren tarafından yapılmış olması gereken araştırma süreçleri ve daha geniş ölçekte değerlendirilmesi gereken planlamaların günümüzde direkt olarak mimara bırakıldığını ya da mimarın verilen yanlış kararları takip ederek projesini gerçekleştirmek durumunda kaldığını belirtti. Bir yapı inşa edildiğinde geri dönüşü olmadığını ve yapılan projelerin çok uzun süreler boyunca insana etki ettiğini belirten Suyabatmaz, oluşturulacak etkinin mümkün olduğunca pozitif olması için sorumluluk zincirinde mimarların, işverenlerin ve karar mercilerinin durumları daha kapsamlı bir şekilde ele almaları gerektiğini söyledi.

Kalebodur’la Mimarın Mutfağı söyleşileri, 3 Mayıs’ta Dilekçi Architects kurucusu Durmuş Dilekçi’nin katılımıyla devam edecek.

Bu Ayın Bülteninden

ff79e9f7aa27e6e68cf777b2fde298a3 (1)
Proje

Sporun Kamusallığı

Amerikan kültüründe önemli bir yeri olan beysbol, sahalarıyla toplumsal yaşamı da canlı tutuyor. Saint Paul kentinin Lowertown bölgesinde inşa edilen CHS Field da kamusal alanlarıyla öne çıkıyor. Snow Kreilich Architects tarafından tasarlanan stat, kentsel doku içinde yerleştiği alanı, canlı bir toplanma noktasına dönüştürüyor.

İncele Angle Right