Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Bakü New Power Station, 2016 Ağa Han Mimarlık Ödülleri Finalisti Oldu

Kaleseramik binasının iç mimari projesini de gerçekleştiren Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık tarafından tasarlanan Bakü New Power Station (Bakü Enerji Santrali), Ağa Han Mimarlık Ödülleri’nin finalistlerinden biri olarak açıklandı. Geçtiğimiz yıl German Design Council tarafından verilen Iconic Awards’un kazanan projelerinden biri olan New Power Station, bu yıl gerçekleşecek Ulusal Mimarlık Ödülleri’nin de adaylarından biri.

Ağa Han Mimarlık Ödülleri’ne bu yıl 69 ülkeden 348 proje aday gösterildi. Ana jürinin değerlendirmeleri sonucunda, tasarımı Erginoğlu & Çalışlar tarafından gerçekleştirilen New Power Station’ın da içinde bulunduğu 19 proje finale kaldı. Finale kalan 19 proje, mimar ve mühendislerden uzman ekipler tarafından ziyaret edilerek değerlendirmeye tabi tutulacak. Projeler hakkında oluşturulan raporlar, kazanan projelerin belirlenmesi için ana jüriye sunulacak.

Ağa Han ödülü adaylığıyla ilgili olarak açıklama yapan Kerem Erginoğlu ve Hasan Çalışlar, "Bu projenin finalist olmasının Azerbaycan ve Bakü’de son yıllarda artan mimari ve inşaat faaliyetlerine olumlu bir etki yapacağını umuyoruz. " diyerek duydukları mutluluğu belirttiler.

Bakü New Power Station

Ağa Han Mimarlık Ödülü’nün finalisti olan New Power Station projesi, Bakü’nün güney tarafında bulunan bir koyda, petrol platformlarında çalışan teknelerin doğal bir liman olarak yanaştığı, eski tersanenin bulunduğu bölgede yer alan binaların restorasyonunu ve bu bölgenin masterplanını içeriyor.

1900’lü yılların başında Siemens tarafından yapılan enerji santrali binası, işlevini yitirmekle beraber, görkemli bir taş bina olarak bölgenin karakterini belirleyen bir etkiye sahip. Masterplanın şekillendirilmesindeki en önemli unsur da, mevcut New Power Station binalarının yıkılıp yeniden yapılması yerine restore edilmesi ve bölgeye yeni bir kimlik kazandırılması yönünde verilen karar. Bu doğrultuda binalar, Bakü’nün hızlı gelişimine paralel olarak doğan eğlence ve kültür mekânları ihtiyacına cevap verecek şekilde yeniden işlevlendirildi. New Power Station binaları, farklı organizasyonlara imkân tanıyan, kültür ve sanata yönelik aktivitelerin, kongre, seminer ve fuarların gerçekleşeceği çok amaçlı salonların bulunacağı bir yapı grubu olarak tasarlandı.

  1. Tasarım Ekibi: İ. Kerem Erginoğlu, Hasan C. Çalışlar, Fatih Kariptaş, Serhat Özkan, Zeynep Şankayanağı, Sezen Bilge, İdil S. Yücel, Füsun Seçer Kariptaş

  2. İşveren: Pasha Construction

  3. Proje Tarihi: 2013

  4. Yapım Tarihi: 2013

  5. Proje Yeri: Bakü / Azerbaycan

Bu Ayın Bülteninden