Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Esnek Dönüşüm

Kurtul Erkmen, Kalebodur’un ahşap görünümlü ve dokulu seramik ürünlerini kullandıkları proje olan Haliç Üniversitesi Kampüsü’nü anlatıyor.

Kapalı 40.000 m² ve açık 5.000 m² alana sahip toplam üç bloktan oluşan yapı topluluğu, bir üniversiteye ev sahipliği yapacağını bilemezdi. Proje, zamanında ofis olacak şekilde kurgulanmış, uygulama bitirilmiş halde içine taşınacak plaza insanlarını beklemekteydi. Haliç Üniversitesi’nin büyüme vizyonu içinde, özellikle konumunu da beğenerek kendine seçtiği yerleşke dört buçuk ay gibi çok kısa bir sürede projelendirilip, imalata geçilip, yeni öğrenim dönemine hazır hale getirilmek zorundaydı. Bu nedenle bir yandan projeler (yerleşim planları, mekanik, elektrik, peyzaj) oluşturulurken bir yandan da üretim ve uygulamaya yol verildi. Adeta eş zamanlı olarak yürütülen proje-uygulama-proje sarmalında gerçekleşen çalışmalar, kampüsün yeni öğrenim yılına hazır hale gelmesini sağladı.

Brüt beton perde, kolon ve kaset döşeme tavanlar çıplak bırakılarak imalatlara döşeme ve bölücülerde yoğunlaşıldı. Isı kontrollü büyük camlar sayesinde, içeri bol ışık veren bir dış cephe kabuğu vardı. İçeride yapılacak ara bölmelerin saydam cam ile kurgulanmasıyla katlarda hemen hemen her noktadan dışarının ve manzaranın algılanmasını sağlandı. Katlarda yer alan derslikler kolay algılanabilmeleri ve hatırda kalmaları adına ayrı renklerle kodlandı. Her derslik ayrı bir rengin hakimiyetinde, döşemede kullanılan renkli kaplama malzemeleri ve aynı renkteki cam kapılar ile vurgulandı. Derslikler arasında kalan dolaşım alanlarının malzemesi ise ayrı bir önem taşımakta, hem dayanıklı hem de etkili olmak durumundaydı. Binanın antrasit cephe kurgusu ve çıplak brüt beton tavan-taşıyıcı yüzey ilişkisine karşıtlık teşkil edecek, mevcut sertliği bir nebze yumuşatacak bir görünüm arandı. Yoğun yaya trafiği, kolay temizlenebilme özelliği ile bu iş için uygun seramik malzemeler arasından, Kalebodur üretimi olan ahşap görünümlü ve dokulu seramik serisi tüm beklentileri yerine getirecekti. Katlarda, asansörden iner inmez karşılaşılabilecek manzara ile buluşmak istendiğinden asansörlerin karşısında yer alan bölücü duvarlar yıkılarak hol alanıyla yatay dolaşım alanı bütünleştirildi. Öğrencilerin cam ile ayrılmış saydam mekanlar içindeki dersliklerde çalışıyor olmalarının getirdiği ferahlık, iç-dış ilişkisi ve büyüklük hissi, klasik derslik anlayışının ötesine taşınan serbest bir mekan arayışının neticesi olarak görülmeli.

Yapılan dönüşüm çalışmasında binanın mimari tasarımını yapmış olan Y. Mimar Durmuş Dilekçi’nin desteğini hatırlatmakta fayda var.

Proje Adı: Haliç Üniversitesi Sütlüce Kampüsü
Proje Yeri:İstanbul - Haliç
Proje Yılı: 2015
Proje Alanı: 40.000 m²
Mimari Proje Ekibi: KG Mimarlık
İşveren: Haliç Üniversitesi
Ana Yüklenici: Yeni Yapı
Mekanik ve Elektrik Projesi: KA Mühendislik
Peyzaj Projesi: Botanic Garden-Esra Aksu
Hareketli Mobilya: Koleksiyon Mobilya
Aydınlatma: Soho Aydınlatma
Ahşap İşleri: Yürekli Mobilya
Cam İşleri: Ener Yapı
Zemin Kaplaması: Anıl Zemin
Fotoğraf: Büşra Yeltekin

Bu Ayın Bülteninden

a3d04168ba7d51f5a025a031896d72fb
Söyleşi

Yerelliğe Tutunan Tasarım

“Biz mimarlığımızdan vazgeçmiyoruz ama nerede olduğumuzu da unutmuyoruz.” Nevzat Sayın Mimarlar Konuşuyor’da Celal Abdi Güzer, Emre Senan, Han Tümertekin, Nevzat Sayın ve Şevki Pekin Dikili’de Yahşibey Tasarım Vakfı’nın atölyesi bağlamında yerellik konusunu tartışıyorlar.

İncele Angle Right
9633fc3db2592a8f8ea67be27e6c588a
Proje

Eğitim Limanı

CF Møller tarafından tasarlanan Kopenhag Uluslararası Okulu’nun yeni binası, dönüşmekte olan endüstriyel liman bölgesi, Nordhavn’da konumlanıyor. Toplam 25.000 m² alana yayılan okul, 1.200 öğrenciye ve 280 çalışana hizmet veriyor ve Kopenhag’daki en büyük okul unvanının da sahibi.

İncele Angle Right
9c4bd449d4e825851b8f431c905840fe
Haber

Sevdiğiniz Kale’yi Tasarlayın!

Kale Grubu’nun öncü markası Kalebodur, güçlü ve kimlik sahibi bir tasarım dili oluşturmak üzere Birsel+Seck Design Studio kurucu ortağı Ayşe Birsel ile “Sevdiğiniz Kale’yi Tasarlayın” projesini hayata geçirdi.

İncele Angle Right
d9ed73796635bdccf9fc2a0f6a43feac
Söyleşi

Tasarımda Denge Noktası

Kentte küçük ölçekli müdahelelerle dengeyi arayan -trak ekibini ve işlerini Bihter Çelik ve Mutlu Güngör ile konuştuk.

İncele Angle Right