Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kurumsal Arka Plan

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor söyleşilerinde Celal Abdi Güzer'in sorularını yanıtlayan Murat Tabanlıoğlu, yaklaşık 200 kişilik bir ekibe sahip olan Tabanlıoğlu Architects'in yapısını anlatıyor ve ofis yapılanmasına göre biçimlenen iş yapma biçimlerini değerlendiriyor.

Söyleşinin tamamını izlemek için tıklayın.

Celal Abdi Güzer: Türkiye’de Skidmore, Owings and Merrill gibi iş yapan ofisler aynı zamanda mimarlık ortamının dinamiklerini temsil eden ofisler ve bu iki durum çatışıyor gibi görünüyor. Bu ikilem içinde, büyüyen ofisler kendini başka bir tartışmanın da içinde buluyor: Ana eksen mimarlık tartışmasının da iticisi olmayı bekliyorlar. Tasarım süreci içinde etkili olan bütün girdileri barışçıl bir biçimde karşılamaya çalıştığında vasat bir durumla karşı karşıya kalıyorsun. Vasatı aşmak için bazı sorunları, çatışmaları göze almak gerekiyor. Proje ve yatırımcı büyüdükçe bu iş zorlaşıyor.

Murat Tabalıoğlu: Süreçte önemli olan bir kere vicdan. Neticede mimarların sanatçılarla birleşen yanları var, ama bir yandan da işletmeci olma hali var. Ama ben “işletmeci mimar” olsaydım, müteahhit olurdum, müteahhit olsaydım da batardım diyorum. Çünkü içimize sinmeyen bir şeyi, mimarlık ortamında çok tartışılacak olsa bile ne Melkan, ne ben yapmayı düşünmeyiz. Halaskargazi Caddesi üzerinde Ermeni Vakfı’nın yerinde bir bina yapıyoruz. Proje Anıtlar Kurulu’ndan geçti, inşaata da başlandı ama yirminci kez cephesi etüt ediliyor. Bu işin içimize sinmesiyle alakalı. Bunu neden yapıyoruz? Sürekli yeni bir şey arıyoruz. İşveren de, Anıtlar Kurulu da ikna oldu, ama biz ikna olmadık.

Celal Abdi Güzer: Ben de bunu denemeye çalışıyorum, herkes ikna olduğu halde, bir şeyleri değiştirmeye kalktığında ekstra bir zorluğu göze alıyorsun.

Murat Tabanlıoğlu: Zorluyor tabi. Bu şimdi “işletmeci mimar” kimliğine uymuyor. Vakit harcıyorsun, ekonomik olarak kaybediyorsun ama bu benim için önemli değil. Ofis olarak da bu kadar niye büyüyorsun esasında? Çünkü birini yaparken diğeri durabiliyor projelerin, sonra öbürü başlıyor. Bu akış da zamanla oluştu, ben böyle bir düzen planlamadım. Neyi planladık ama: Böyle bir ortam olursa bu süreci destekleyen ve küçük mimarlık bürolarında olmayan bir sistem kurmak lazım, bunu planladık. Arkadaki sistem çok iyi işlemeli. Bizim insan kaynakları müdiremiz, akit akışını iyi bir şekilde kontrol eden bir ekibimiz var, öyle olmasa darmadağın oluruz. Bunun da zaten bir mimarlık ofisinin olması gerekenleri diye düşünüyorum, yeter ki ben ve mimarlar tasarım üzerine odaklanabilelim. Bir de yurtdışında çalışmaya başladıkça karşındakiler senin ardında güçlü kurumsal bir yapı görmek istiyorlar. Ben o ikisini bir arada yapmaya çalışıyorum.

Bu Ayın Bülteninden

59384c772491e6d2154e612fd09e861b (1)
Referans

Ritimde Süreklilik

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Gülermak A.Ş. Yönetim Binası’nın iç mekan, cephe ve peyzaj tasarımını gerçekleştiren Eskiz Mimarlık, doğal malzeme tercihiyle yapıyı çevresinden ayrıştırıyor.

İncele Angle Right
4848d69b2688069f09d89d3b9e8fd5f7
Söyleşi

Üretimde Demokratikleşme

Dodofis kurucuları Burcu Kırcan Doğan ve Fırat Doğan ile Türkiye’de mimarlık yarışmalarının durumunu, mimarlık ofislerine kattıklarını ve mesleğin geleceğine dair görüşlerini konuştuk.

İncele Angle Right
b304e804af8493a0c9c1ac0ca938976f
Haber

Kalebodur Unicera 2018’de

Türkiye’de seramik sektörünün öncü kuruluşlarından Kaleseramik, UNICERA İstanbul Seramik Banyo Mutfak Fuarı’nda yenilikçi bir yaklaşımla tasarlanan ürünleri ile birlikte yer alıyor.

İncele Angle Right
116c69214f3fa663c39e92224d62befd
Proje

Duruluk Vurgusu

Vaillo + Irigaray mimarlık ofisinin İspanya’da bir 19. yüzyıl yapısına müdahale ederek onu psikoloji merkezine dönüştüren projesi, geçmişin fiziksel izlerini yeni bir yorumla yeniden değerlendiriyor.

İncele Angle Right