Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Ritimde Süreklilik

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Gülermak A.Ş. Yönetim Binası’nın iç mekan, cephe ve peyzaj tasarımını gerçekleştiren Eskiz Mimarlık, doğal malzeme tercihiyle yapıyı çevresinden ayrıştırıyor.

Organize Sanayi Bölgesi içinde yaklaşık 35 bin metrekare inşaat alanına sahip üretim ve yönetim bloklarından oluşan yapı kompleksi, betonarme karkas ve kaba yapısı bitmiş olarak teslim alınmış ve iç mekan, cephe, peyzaj tasarım projesi ve uygulaması tamamlanarak işverene teslim edilmiş. Projede Kalebodur ürünleri tercih edilmiş.

Çoğunlukla ulaşım altyapı projelerinin gereksinim duyduğu çelik elemanların üretimini yapan Gülermak A.Ş. için geliştirilen projenin konseptinde kuruluşun önemli bir hizmet alanı olan demiryolu teması etkin olmuş. Cepheyi üç farklı koda bölen bir kuşaklama yapılmış ve uzun cephede trenlerin yol alırkenki ritmini hatırlatan bir düzen oluşturulmuş. Cephe tasarımındaki bu fikir peyzaj tasarımında da devam ettirilmiş, şirketin ürettiği raylar peyzajda, üzerinde bankların hareket edebileceği elemanlara dönüştürülmüş.

Birbirine benzer bir dille tekrarlanan kompozit kaplamalı cephelerden oluşmuş yapı örüntüsü içine yerleşen tasarımda bir bakışta fark edilecek anıtsal bir imge tercih edilmiş; bunun için doğal monokrom renk yelpazesinde granitin verdiği doğal ışık yansımalarını doğu cephesine dağıtan bir tasarıma gidilmiş. Yönetim binasının 110 metre uzunluğundaki bu cephesinde, derinlik algısını güçlendirmek, güçlü bir karakter ortaya koymak ve şeffaf yüzeylerin gereksinim duyduğu güneş kontrolünü sağlamak üzere farklı derinliklerle hareketlendirilmiş mermer cephe blokları tercih edilmiş. Ana giriş ise siyah granit ile çerçevelenmiş geniş bir örümcek cephe elemanı aracılığıyla davetkar bir biçimde kurgulanmış. Böylelikle mermer blok ve pencerelerin düşey ritmiyle kontrast oluşturan geniş yatay eleman, uyumlu bir kompozisyon kurmuş. Bu cephe tasarımında her bir mermer eleman bağımsız bir karkasa oturuyor ve sistemleri birbirinden bağımsız çalışıyor. Cephede elde edilmek istenen ritim duygusunu vermek üzere parçalar bulunduğu yere özgü boyutlandırılmış; aynı boyut ikinci kere tekrarlanmıyor.

Cephe sistem detayı konvansiyonel betonarme karkas ve tuğladan oluşan bir yüzeyde mantolama ve boya üzerine uygulanmış mekanik taşıyıcılı mermer giydirmeden oluşmuş. Mantolama ve boya uygulaması mermer giydirme arkasında kesintisiz devam ettirilmiş; böylelikle yapının enerji verimliliği arttırılmış ve çok parçalı cephe tasarımına rağmen iyi bir su yalıtımı kalkanı oluşturulmuş. Ege Bölgesi içerisinde yağışların sebep olduğu yüzey bozulmaları açısından en sorunlu cephe doğu yönü olduğu için yapıya eklenen geniş saçak hem tüm yatay kitleyi üçüncü boyutta tamamlıyor, hem de hakim rüzgar yönünde suyu yapı cephesinden uzaklaştırıyor.

  1. Proje Adı: Gülermak A.Ş. ALOSBİ Yönetim Binası
  2. Proje Yeri: Aliağa Organize Sanayi Bölgesi, İzmir
  3. Proje Tipi: Cephe, İç Mekan ve Peyzaj Tasarımı
  4. Proje Ofisi: Eskiz Mimarlık
  5. Tasarım Ekibi: Jülide Tutan Hergül, Gamze Adıgüzel
  6. Mimari Proje Ekibi: Jülide Tutan Hergül, Gamze Adıgüzel
  7. Proje Yöneticisi: Jülide Tutan Hergül
  8. İşveren: Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt AŞ
  9. Ana Yüklenici: Eskiz Mimarlık
  10. Alt Yüklenici: Etik Alüminyum, Kocapınar Mermer, Eskon Elektrik, Uzay Mühendislik
  11. Konsept, İç Mekan, Peyzaj, Cephe ve Uygulama Projesi: Jülide Tutan Hergül/Eskiz Mimarlık
  12. Peyzaj Projesi Uygulaması: ECM Peyzaj
  13. Mobilya Tasarımı: Gamze Adıgüzel / Eskiz Mimarlık
  14. Aydınlatma Tasarımı: Eskiz Mimarlık / Eskon Elektrik
  15. Grafik Tasarım: M. Sercan Yamalı/ Eskiz Mimarlık
  16. Fotoğraf: Kadir Genç
  17. Şantiye Yöneticisi: Kayahan Yıldırım / Eskiz Mimarlık
  18. Proje Yılı: 2016
  19. İnşaat Yılı: 2016 – 2017
  20. Arsa Alanı: 100.005 m²
  21. Toplam İnşaat Alanı: 4981.33 m²

Bu Ayın Bülteninden

4848d69b2688069f09d89d3b9e8fd5f7
Söyleşi

Üretimde Demokratikleşme

Dodofis kurucuları Burcu Kırcan Doğan ve Fırat Doğan ile Türkiye’de mimarlık yarışmalarının durumunu, mimarlık ofislerine kattıklarını ve mesleğin geleceğine dair görüşlerini konuştuk.

İncele Angle Right
b304e804af8493a0c9c1ac0ca938976f
Haber

Kalebodur Unicera 2018’de

Türkiye’de seramik sektörünün öncü kuruluşlarından Kaleseramik, UNICERA İstanbul Seramik Banyo Mutfak Fuarı’nda yenilikçi bir yaklaşımla tasarlanan ürünleri ile birlikte yer alıyor.

İncele Angle Right
116c69214f3fa663c39e92224d62befd
Proje

Duruluk Vurgusu

Vaillo + Irigaray mimarlık ofisinin İspanya’da bir 19. yüzyıl yapısına müdahale ederek onu psikoloji merkezine dönüştüren projesi, geçmişin fiziksel izlerini yeni bir yorumla yeniden değerlendiriyor.

İncele Angle Right
85b2cedbd692b78ab0950b5798cbe46b
Söyleşi

Kurumsal Arka Plan

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor söyleşilerinde Celal Abdi Güzer'in sorularını yanıtlayan Murat Tabanlıoğlu, yaklaşık 200 kişilik bir ekibe sahip olan Tabanlıoğlu Architects'in yapısını anlatıyor ve ofis yapılanmasına göre biçimlenen iş yapma biçimlerini değerlendiriyor.

İncele Angle Right