Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Festival Okulu

MVRDV ve CODE işbirliğiyle tasarlanan Roskilde Festival Folk Lisesi, endüstri bölgesinin kültür odaklı dönüşümünü kapsayan ROCKMagneten master planının son adımını oluşturuyor. Okul, yaşam boyu öğrenme ilkesiyle alternatif eğitim mekanları sunuyor.

Roskilde Festival Folk Lisesi, her yıl geçici olarak Kopenhag'ın eteklerinde bulunan bu küçük kasabayı Danimarka'daki dördüncü en büyük şehre dönüştüren dünyaca ünlü Roskilde Müzik Festivali ile yakından bağlantılı. Okuldaki eğitim modeli, “yaşam boyu öğrenme” ilkesi doğrultusunda “örgün olmayan eğitim”, Danimarka halk liseleri sistemine örnek teşkil ediyor. Bu sistem, 19. yüzyıl entelektüellerinden N.F.S. Grundtvig’in, okulların öğrencileri topluma aktif katılım sağlamak üzere eğitmeleri gerektiğine dair görüşüne dayanıyor. 4 ila 10 ay süren eğitim dönemlerinde öğrenciler ve öğretmenler yoğun bir deneyim yaşamak üzere hep birlikte okulda konaklıyorlar. Müzik lisesi bu anlamda Danimarka’da son 50 yıldır, belli bir amaca yönelik olarak inşa edilen ilk okul olma özelliğini taşıyor ve müzik, medya, liderlik, politika, sanat, mimarlık ve tasarım dersleriyle Roskilde Festivali'nin değerlerini daha da artırmayı hedefiyle çalışıyor.

Yerleşimde eski bir beton fabrikasından dönüştürülen okul, iki yeni öğrenci bloku, okul personeline ayrılmış bir bina ve çoğu müzik kültürüyle ilişkili yenilikçi girişimlere dönüşümlü olarak ev sahipliği yapacak bir dizi konteyner bulunuyor. Bu yeni yapılar aynı zamanda 2016 yılında tamamlanan “assolist” Ragnarock Müzesi’ne de eklemleniyor ve müzenin tekil duruşunu ritim ve dinamizm ile tamamlıyor.

MVRDV kurucu ortağı Jacob van Rijs, tasarımın festivalin ruhundan beslendiğini; her şeyiyle müzik, sanatla ve aktivizmle ilgili olduğunu belirtiyor. Tasarımcılarına göre festival, “iyi vakit geçirme” ile inovasyonu enformatif bir biçimde birleştirerek okulun tasarımında arzuladıkları tüm etkiyi yaratıyor.

Okulun yerleştiği eski fabrika yapısının özgün strüktürünün taşıyıcıları ve çatısı kullanılmış, duvarlar ve iç mekan kurgusu tümüyle yenilenmiş. Tasarım konsepti “kutu içinde kutu” şeklinde belirlenmiş ve ana kabuk içine yerleşen renkli modüller oluşturulmuş. Bu modeller ana omurga etrafında sıralanıyor ve bu omurganın yanı başında bulunan ahşap tribün, okulun sosyal odağı olarak işliyor.Bu kutular, 150 kişilik bir oditoryum, bir müzik stüdyosu, bir atölye ve dans, sanat ve mimarlık derslikleri dahil olmak üzere çeşitli işlevlere ev sahipliği yapıyor. İşlevler üç ayrı bölüm tanımlıyor: İlk bölge us odaklı; düşünme, yazma, münazara ve liderlik eğitimlerine ayrılmış. İkinci bölgede dans ve müzik dahil olmak üzere bedensel faaliyetler ağır basıyor. Son bölümde ise el üretimine dayalı resim, mimarlık ve tasarım gibi görsel sanatlara yoğunlaşmış içerikler bulunuyor.

Öğrenci yurdu, sade tasarımıyla alanın endüstriyel karakterine gönderme yapıyor. Metal kaplama ahşap modüllerden meydana gelen yapı nakliye konteynerleriyle oluşturulmuş gibi bir görüntüye sahip. İki ayrı blok birbirine çelik köprülerle bağlanıyor. Paylaşımlı odalar merkezi ve aydınlık bir toplanma alanının etrafını sarıyor.

Proje, 11.000 metrekarelik alanı kapsayan ROCKMagneten master planının son adımını oluşturuyor.

Fotoğraflar: © Ossip van Duivenbode, Rasmus Hjortshøj – COAST

Bu Ayın Bülteninden

ddadc8dcfbb8064b773866bfe1d2cea1
Söyleşi

Mimarlığın Üçayağı

“Mimarlığı talep eden bir topluma sahip değiliz ama talep olduğunda bunu karşılayabilecek bir durumda olduğumuzu düşünüyorum.” -Metin Kılıç Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor'da bu ay Celal Abdi Güzer, M artı D Mimarlık kurucuları Dürrin Süer ve Metin Kılıç ile bir araya geldi. Süer ve Kılıç, İzmir'de sürdürdükleri pratikleri bağlamında, kentin imkanlarını ve yapılı çevrenin niteliğini değerlendirdiler.

İncele Angle Right
19998f7f985bd1836471ed30aacff313
Referans

Organik Çizgiler

EDDA Mimarlık’ın iç mekan tasarımını gerçekleştirdiği İmak Ofset’in Esenyurt ofisinde işlevlerine göre ayrılan bölümler, sosyal alanların bulunduğu çekirdek etrafında örgütleniyor. Kalebodur ürünlerinin kullanıldığı projede renk ve malzeme tercihleri dinamik bir çalışma ortamı kuruyor.

İncele Angle Right
882895ed7d0639db704ba6bd65f32c55
Haber

I. M. Pei

Yirminci yüzyılın en etkin mimarlarından kabul edilen I. M. Pei, 102 yaşında yaşamını yitirdi.

İncele Angle Right
e33e70a47ab55a2912fbf14eadf8cb12
Söyleşi

Nişleri Çoğaltmak

Oğuzhan Aydın ve Sinan Tuncer ile yarışma ve tartışma temelinde kurdukları Lift’i ve mimarlık ortamı bağlamında değişen yapma biçimleri ile uzmanlaşma meseleleri hakkında konuştuk.

İncele Angle Right
e6b42c0998e25055796640b5f9a94f05
Haber

Kalebodur ve PIN Architects'e eVolo'dan Ödül

Kalebodur, PIN Architects, İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden iki doktora öğrencisinin ortak çalışması Recombinant, 2019 eVolo Gökdelen Yarışması’ndan ödülle döndü.

İncele Angle Right
eff6932de3f993887bfa36baf634284c
Haber

Kalebodur ile Mimarlık

İki yılı aşkın süredir devam eden Kalebodur ile Mimarlık programının 142. bölümünde Cüneyt Özdemir, doğa ve kültürü odağına yerleştiren projeleri bir araya getiriyor.

İncele Angle Right