Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kaynakların Potansiyeline Dair

“Sadece kentleşme ve büyümeyle gelen konut ihtiyacı sorunlarıyla değil, aynı zamanda iklim değişikliğinin getirdikleriyle de karşı karşıyayız.” - Kunlé Adeyemi Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul 2019 kapsamında İstanbul’a gelen Kunlé Adeyemi, Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor serisinde Celal Abdi Güzer'in konuğu oldu.

Söyleşinin tamamını buradan izleyebilirsiniz.

Celal Abdi Güzer: Siz Makoko Yüzen Okul projesiyle oldukça tanınır hale geldiniz. Bu proje, çok prestijli olan Ağa Han Ödülü’ne de aday gösterildi.

Kunlé Adeyemi: Bu doğru, proje gerçekten de kariyerimde büyük bir öneme sahip oldu. Pratiğimde de öyle. Ofis olarak benimsediğimiz değerlerin pek çoğunu yansıtabilen bir projeydi bu. Nasıl çalışmak istediğimizi, mimarlıkta hangi meseleleri önemsediğimizi gösteren bir işti. Çok küçük bir proje olmasına rağmen başa çıkılması gereken şeylerin sayısı ve bizim bunlar karşısında nasıl tavır aldığımızı ve dahasını göstermesi bakımından önemliydi.

Celal Abdi Güzer: Projeyle ilgili sevdiğim şey şu oldu: Uluslararası bir bağlamda çalışmak isteyen pek çok kişi, çoğunlukla halihazırda bilinen ve uygulanmış olanları yeniden üretmekle işe başlıyor. Nadiren geri dönüp yerelin imkanlarına, kısıtlarına ve koşullarına bakıp kararlarını biçimlendiriyorlar. Bu projede sanırım sizin yerel bağlama, gerekliliklere ve kısıtlara dair bir değerlendirmede bulunma şansınız oldu, öyle mi?

Kunlé Adeyemi: Evet, evet. Bu anlamda projenin çok güçlü bir bağlamsallığının olduğunu söyleyebiliriz diye düşünüyorum. Teşekkür ederim, biliyor musunuz, bu proje gerçekten de benim problem çözme merakımla ortaya çıktı diyebilirim. Aslında o sırada Lagos için ucuz konut üretimi üzerine bir araştırma yapıyorduk. Bu tam da kendi pratiğime başladığım ve bir yandan da bu kentin gelişimi için bir şeyler yapmak istediğim bir zamana denk geldi. Konut sorunu burada gerçekten de büyük bir problem olmaya devam ediyor. O zamanlar, acaba bu şehirdeki en ucuz barınma nedir, diye merak ediyordum. İşte o zaman fark ettim ki Makoko’da yaşayanlar en ucuz çözüme sahiptiler. Eğer onlardan, bu kadar az şey sahipken bunca çok inşa etmeyi öğrenebilirsem ben de belli bir yapma kavrayışı elde edebilirim, diye düşündüm.

Çeviri: Cansu Cürgen

Bu Ayın Bülteninden

f486d12bd0099bffd52513d760acbaae
Haber

Kale Tasarım ve Sanat Merkezi Karaköy’de Kapılarını Açtı

Sanat ve tasarım alanında ortak bir üretim ve öğrenme alanı oluşturmak amacıyla Kale Grubu’nun, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle Karaköy’deki ilk merkez binasında hayata geçirdiği Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, hizmete girdi.

İncele Angle Right
e9a07d01d54e5948cf8b36c40662f92b
Söyleşi

Uluslararası Kökler

BINAA ofisinin kurucusu Burak Pekoğlu ile uluslararası ortamda edindiği deneyimleri ve bunlar doğrultusunda Türkiye’de şekillendirdiği iş yapma biçimini konuştuk.

İncele Angle Right
d24e89c752283c3825e45d0e41d13e50
Haber

WAF 2019 Finalistleri Açıklandı

Bu yıl, 4-6 Aralık tarihleri arasında Amsterdam'da düzenlenecek World Architecture Festival ödül programında finale kalan projeler belli oldu. Listede Türkiye'deki mimarlık ofislerinin projeleri de yer alıyor.

İncele Angle Right