Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezi

Yalın Mimarlık tarafından tasarlanan, Zonguldak Gökgöl Mağarası’nın girişinde bulunan ziyaretçi merkezi 2021 yılında inşa edildi.

Ömer Selçuk Baz, projeyi anlatıyor:

Zonguldak, keşfedilen mağara sayısı ve bu mağaraların oluşum evrelerinde meydana gelmiş olan mağara içi karakterleriyle geniş bir yelpazeye sahip bir coğrafya. Kentin her alanına yayılmış olan mağaralar ağı, yerli-yabancı turistler, araştırmacılar ve mağara sporcuları için çeşitlilik içeren bir gezi rotasını mümkün kılıyor. Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezi (ZMZM) bu önemli potansiyeli erişilebilir ve görünür hale getirmeyi amaçlıyor.

Gökgöl Mağarası, Zonguldak’ın 5 km güneydoğusunda, Erçek Deresi’nin doğu yamacında bulunur. Gökgöl mağarası içinde yer alan çeşitli renk, doku ve büyüklükte sarkıt, dikit, sütun, bayrak ve perde oluşumları ile Zonguldak ve Türkiye’nin ziyaret edilebilen önemli mağaralarından birisidir. Güneyinden geçen, Zonguldak-Ankara karayolunun yapımıyla daha ulaşılabilir hale gelen Gökgöl Mağarası, karşılaştığı veya ilerleyen zamanlarda karşılaşabileceği yoğun ilgi potansiyeliyle, ziyaretçilerine daha gelişmiş bir deneyim yaşatmayı hedefliyor. İnşa edilen ZMZM yapısıyla birlikte Zonguldak coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen diğer mağaralar için gelişmiş bir anlatı, bilgilendirme ve yönlendirme yapılması amaçlanıyor.

Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezi ile tasarım sürecinin ilk aşamalarından itibaren, konumlanacağı Gökgöl Mağarasının önü ve yakın çevresiyle mümkün olabildiğince doğrudan ve tek defalık yere özgü bir ilişki kurmayı hedefledik. ZMZM’nin mimari yaklaşımı; Milyonlarca yıllık doğal oluşum süreçleri sonunda günümüzdeki halini almış olan doğa parçasının şaşırtıcı varlığı ile yarışmadan var olabilecek tutarlı bir mimarlık dili kurabilmektir.

Bu tasarım fikri bir çeşit kamuflaj gizlenme yapısı kurmak gibi okunabilir. Ancak bu gizlenerek mağaranın ağzında, önüne sığışarak oturan yapı aslında kendi varlığını bütünüyle gizleme yolunu da seçmez. Bu tavrı daha çok varlığını belli ederek dağın ve mağaranın yamaçlarına doğru usulca ilişmek olarak tarif edebiliriz. Kendi üst yüzeyi bir çeşit dağın eteklerinden kopup gelmiş bir peyzaj gibi okunan, iç yönlenmesini dağın kayalıklarına doğru kıstırılmış bir avluya-kesiğe doğru çeviren daha ketum bir tavır bu…

Öte yandan mağaranın içinden devam ederek süren bir yaya hareket hattının, dağın eteklerine bağlanarak ZMZM içinden dış mekana aktarıldığı bir süreklilik tasarımı olarak da okunabilir.

Yapı, inşa edildikten sonra içerisinde barındıracağı mekanlarıyla, bu mekanların içeriğini oluşturacak olan anlatılarıyla, ziyaretçilerini 3 milyon yaşında bir mağarayla doğrudan temas edeceği fikrine duygusal olarak hazırlayabilecek mekânsal altyapıyı hazırlamış olmayı umuyoruz.

Not: Projede, Kale Banyo ürünleri kullanılmıştır.

--

Yer: Zonguldak

Ofis: Yalın Mimarlık

Tasarım: Ömer Selçuk Baz, Ece Özdür, Atakan Koca, Fatma Sezgin, Firdevs Ermiş, Pelin Yıldız

İşveren: Zonguldak Valiliği

Danışman: Cihan Poçan, Hamdi Mengi, Kivi Stratejik Planlama, Okan Bal

Yüklenici: Yıldırım Yapı, Mehmet Gençer

Peyzaj Tasarımı: Cey Peyzaj

Fotoğraf: Egemen Karakaya, Murat Germen

İnşaat Yılı: 2021

Toplam Alanı: 700 m2

Bu Ayın Bülteninden

cee22abc5ab91c2882b8f254baa550bc (1)
Haber

Öncü Mimarlar: Norma Merrick Sklarek

New York (1954) ve Kaliforniya’da (1962) mimarlık lisansına sahip ilk Afrika kökenli Amerikalı kadın olan Norma Merrick Sklarek 1926 yılında Harlem New York’ta doğdu.

İncele Angle Right
4e1609a4ee457195cd935aadc60ef219
Proje

BOKU Viyana Kütüphane ve Seminer Salonu Eki

Viyana’da bulunan BOKU (University of Natural Resources and Life Sciences) üniversitesine 3.000 metrekare yeni kullanım alanı sunan ek yapı SWAP Architektur tarafından tasarlandı.

İncele Angle Right
b1283669609f4a55dd2728d81153b2ef
Proje

Pacific Design Center Mavi Bina

Pacific Design Center (Pasifik Tasarım Merkezi), Kaliforniya, Batı Hollywood’da bulunan iç mekan ve dekorasyon ürünleri için inşa edilmiş çok amaçlı bir ticaret merkezidir.

İncele Angle Right
e5aaabeac489a4263f0a300b20745200
Proje

Antonianum Meran

İtalya’nın Merano kentinde, hafifçe yükselen bir tepenin eteğinde konumlanan konut projesi, DMAA (Delugan Meissl Associated Architects) tarafından tasarlandı.

İncele Angle Right
628eedf06335b2a953721c671e407850
Proje

Fox Plaza (San Francisco)

Norma Merrick Sklarek’in de proje ekibinde olduğu Fox Plaza, Victor Gruen Associates tarafından tasarlandı ve 1966 yılında inşa edildi.

İncele Angle Right
318be11038434ee10516399cabfc9004
Proje

KAMPUS

İngiltere’de Manchester Metropolitan Üniversitesi’nin eski kampüsünde kurulan Mecanoo tasarımı yeni mahalle KAMPUS, Canal Street’in tarihini şehrin canlılığı ve çeşitliliği ile buluşturuyor.

İncele Angle Right
c41369a251c54f8f849984b77ab9cfa4
Proje

Palazzo Senza Tempo

Mario Cucinella Architects tarafından tasarlanan Palazzo Senza Tempo, İtalya’nın Peccioli kentinin tarihi merkezinde bulunan, en eskisi 14’üncü yüzyıldan kalma bir dizi yapının renove edilerek yeniden işlevlendirme projesidir.

İncele Angle Right
59f673b2d63a254fa027debf7147a115
Söyleşi

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor: Tansel Korkmaz Bilgin

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor'da Prof. Dr. Celal Abdi Güzer'in Ocak ayındaki konuğu Prof. Dr. Tansel Korkmaz Bilgin oldu.

İncele Angle Right