Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Plaza de la Villa

Mayorka'da işlevini kaybeden tarihi meydan Moneo Brock'un yeni tasarımlarıyla halka kazandırıldı.

İspanya, Mayorka Adası’nda yer alan Sencelles adlı şirin bir beldede bulunan Plaza de la Villa projesi, Pariş Kilisesi, Belediye Binası ve yerel bar “Café Cán Paris” tarafından sınırlanan ve Sencelles halkı için önemli bir mekân.

Son yıllarda, meydan etkili bir kamusal alan olma statüsünü kaybederek işlevini otopark olarak sürdürmekteydi. Yarışma şartnamesi, meydanın tarihi toplanma alanı olarak işlevini yeniden kazanması için araç trafiğinin yeniden değerlendirilmesini talep ediyordu. Mimarlar tarafından yürütülen ve vatandaşların da katıldığı bir süreçle birlikte yerlilerin ihtiyaç ve isteklerini daha da iyi anlaşıldı. Bu ihtiyaçlar ve istekler arasında gölgelik, sakinlik, yeşillik, banklar ve esnek kullanım bulunuyor.

Projenin ana hedeflerinden biri evrensel erişilebilirlik sağlamaktı. Yeni bir yaya rampası, alanı bölen iki platformu birbirine bağlarken, meydanın görsel ve fiziksel bağlantısını artırdı. Rampa, plazada yıl boyunca düzenlenen etkinlikler için oturma alanı olarak kullanılan ve spontane buluşma alanı sunan sabit taş tribünlerin bir alanına entegre edildi. Aynı zamanda çocuk oyunları için yeni bir coğrafya oluşturdu.

Yerel iklim şartlarına uyum sağlanmış olması, gölgeli pergolalarla çevrili dört açık hava odasının yerleştirilmesi, bol bitki örtüsüyle çevrelenmesi ve renkli banklarla donatılmış olması meydanda dinlenme ve duyusal keyif alanları sunuyor. Tüm yapı ve bitki malzemeleri yerel kaynaklardan temin edilmiş olup, yerel zanaatkârlar ve inşaat tekniklerinin kullanılması, meydanın Mayorkalı karakterine sahip olmasını sağlıyor.

Halka açılan yeni alan şimdilerde sosyal entegrasyon ve güçlendirme için bir mekân haline geldi. Kaldırım ve asfaltın kaldırılmasıyla yeni ve sürekli bir döşeme, meydanı birleştirip mimari engelleri ortadan kaldırırken direklerle belirlenmiş tek yönlü bir araç geçişini koruyor.

--

Proje Yeri: İspanya Mayorka Adası

Proje Ofisi: Moneo Brock

Proje Tipi: Meydan

Proje Tipi Grubu: Kentsel Tasarım

Tasarım Ekibi: Belén Moneo Jeff Brock Francisco Blázquez

İşveren: Ayuntamiento de Sencelles

Ana Yüklenici: Penyal Xapat

Peyzaj Projesi: Citerea

Fotoğraf: Michael Moran

Proje Başlangıç Yılı: 2021

Proje Bitiş Yılı: 2021

İnşaat Başlangıç Yılı: 2022

İnşaat Bitiş Yılı: 2022


Arsa Alanı: 1370 m2

Bu Ayın Bülteninden

Mustafa Toner (3)
Söyleşi

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor: Mustafa Toner

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor serisinde Prof.Dr. Celal Abdi Güzer'in bu ayki konuğu Toner Architects kurucusu Mustafa Toner oldu.

İncele Angle Right
Town Hearth (4)
Proje

Town Heart

Atelier Archiplein 2017’den beri Fransa’nın Haute-Savoie şehrindeki Scionzier komününün kent merkezini yenilemek üzerine çalışıyor.

İncele Angle Right
Ulusal Meclis İletişim Binası (4)
Proje

Ulusal Meclis İletişim Binası

Güney Koreli Haeahn Architecture ve New York merkezli H Architecture tarafından Seul'de tasarlanan Ulusal Meclis İletişim Binası bulunduğu yerdeki bitki örtüsüne zarar vermeyecek şekilde konumlanırken idari fonksiyon ve halka açık alanlar arasında iletişim kuran bir mekana dönüşüyor.

İncele Angle Right