Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Ulusal Meclis İletişim Binası

Güney Koreli Haeahn Architecture ve New York merkezli H Architecture tarafından Seul'de tasarlanan Ulusal Meclis İletişim Binası bulunduğu yerdeki bitki örtüsüne zarar vermeyecek şekilde konumlanırken idari fonksiyon ve halka açık alanlar arasında iletişim kuran bir mekana dönüşüyor.

Geniş Saçaklarla İletişimi Güçlendirmek

Güney Kore’nin Seul şehrindeki Ulusal Meclis İletişim Binası için proje aşamasında iş birliği yapan Güney Koreli Haeahn Architecture ve New York merkezli H Architecture firmaları İdari Binalar ve Sivil Binalar kategorisinde 2023 Architizer A+Awards Popüler Seçim ödülünü kazananlar arasında yer alıyor.

Ulusal Meclis İletişim Binası, Kore demokrasisinin beşiği olarak bilinen Ulusal Meclis Kompleksi içerisinde yer alıyor ve çoğulcu bir ideolojiyi yansıtan açık bir alan olarak tasarlanmış. Aynı zamanda mevcut kompleksin düzenini benimseyen yönleri var.

Kamusal Amaçlar İçin Esnek Bir Alan

Ulusal Meclis İletişim Binası’nın çoklu kullanıcı grupları için bir mekân olarak işlevini yerine getirmesi sadece sistemli işleyen güvenlik önlemleri değil aynı zamanda mekânsal esneklik de gerektirdi. Bu nedenle firmalar, Ulusal Meclis alanının resmi anıtsal niteliği dışında, doğal olarak halkın gündelik yaşamının gerçekleşebileceği “açık mekanlar içeren esnek bir yapı” inşa etme planına başladı.

Esnek Alanlara Açılan Bir Mekâna Yeşil Bir Hacim Uygulanması

Proje alanı, ortalama olarak 10-12 metre yüksekliğindeki ağaçlarla çevrili yeşil bir alandı. Bu durumu yansıtmak için firma, binayı insan ölçeğinde ve tanıdık kılmayı hedefleyen açık ve yeşil alanlar oluşturdu ve bina yüksekliğini dört katı geçmeyecek şekilde sınırladı. Sonuç olarak, bina yeşil ağaçların arasında gömülü kalan ve çatıda doğanın akışına izin veren bir kütle olarak tasarlandı. Daha önce yeşil kuşak olarak kullanılan orman izleri ve en az Ulusal Meclis Binası kadar tarihe sahip olan Zelkova ağaçlarına müdahale edilmeyerek, Ulusal Meclis alanının anıtsal peyzajının iyi korunması planlanmış.

Esnek Katmanlar Aracılığıyla Sistemli Bir Mekân Oluşturma

Binanın farklı fonksiyonların ve kullanıcıların bir arada bulunacağı bir yer olmasını dikkate alan tasarımcılar; mekânsal kullanılabilirliği ve iş verimliliğini artırmayı ve aynı zamanda her tesisin bağımsızlığını korumayı hedefledi. Bu amaçla, yatay bir zonlama planı aracılığıyla fonksiyonları katlara dağıtarak her alanın bağımsızlığını sağladılar. Atriumu çevreleyen dört çekirdek, kullanıcıya göre bir trafik akışı sistemi ve tesislere göre bir güvenlik sistemi sağlıyor. Ayrıca bina, entegre çalışma alanı kompozisyonuna optimize edilmiş bir yapısal modüler sistem uygulanarak gelecekteki mekân taleplerine esnek bir şekilde yanıt verecek şekilde düzenlendi.

Esnek Çatlaklarla İletişim Alanı Oluşturma

Mimarlar, binanın çoğulcu demokrasiyi temsil etmesine ve halk, basın, parlamento siyaseti ile idare için çok çeşitli işlevlere sahip olmasına odaklandılar. Bu doğrultuda, “Karşılaşma ve İletişim” teması altında bir mekânsal kimlik oluşturuldu ve kullanıcı gruplarının karşılıklı iş birliği ve diyalog yoluyla sağlam demokrasiyi ve ulusal vizyonu desteklemesi sağlandı. Binanın hem iç hem dış mekanlarında karşılaşmalar ve iletişim için çeşitli mekânlar tasarlandı ve her işlevsel mekân arasında ortak alanlar ve dinlenme alanları oluşturularak bina sürekli olarak bağlandı. Bu tür mekânlar, dinlenme ve paylaşma yerleri olarak tasarlandı ve insanlar arasında, mekânlar arasında ve doğa ile kentsel çevresi arasında iletişimi mümkün kılan açık bir mekân olan yeni Ulusal Meclis İletişim Binası’nı ortaya çıkarttı.

--

Proje Yeri: Seul Güney Kore

Proje Ofisi: Haeahn Architecture H Architecture

Proje Tipi: Kamu Yönetim Binası

Proje Tipi Grubu: Kamu

Tasarım Ekibi: Taeman Kim Jaejun Ryu

Mimari Proje Ekibi: Hyunhwa Jung Hyeonseok Oh Seongho An Hyeongwook Doh Junyong Kim Minkang Shin Youngjun Shin Jaewon Chang Yohan Bahc Jinyoung Bae Haengsook Lee Yongjae Choi Seungyoung Nam Jongjin Park Minjung Kim Changhak Choi Minbum Koo Jaesung Jung Euimi Si

Fotoğraf: Namsun Lee

İnşaat Bitiş Yılı: 2020

Bu Ayın Bülteninden

Mustafa Toner (3)
Söyleşi

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor: Mustafa Toner

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor serisinde Prof.Dr. Celal Abdi Güzer'in bu ayki konuğu Toner Architects kurucusu Mustafa Toner oldu.

İncele Angle Right
Town Hearth (4)
Proje

Town Heart

Atelier Archiplein 2017’den beri Fransa’nın Haute-Savoie şehrindeki Scionzier komününün kent merkezini yenilemek üzerine çalışıyor.

İncele Angle Right
Plaza De La Villa (24)
Proje

Plaza de la Villa

Mayorka'da işlevini kaybeden tarihi meydan Moneo Brock'un yeni tasarımlarıyla halka kazandırıldı.

İncele Angle Right