Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor: Chen-Yu Chiu

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor serisinde Prof. Dr. Abdi Güzer'in bu ayki konuğu Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi'nin kurucusu mimar Dr. Chen-Yu Chiu oldu.

Dr. Chen-Yu Chiu lisans eğitimini, Tayvan’da Chung Yuan Christian Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde tamamladı. Ardından Columbia Üniversitesi’nde Kentsel Planlama üzerine yüksek lisans programını ve Melbourne Üniversitesi’nde Mimarlık, Yapı ve Planlama Fakültesi’nde doktora programını tamamladı. Bilkent Üniversitesi’nde ve Münih Teknik Üniversitesi’nde mimarlık tarihçisi, sergi küratörü/koordinatörü, yarışma organizatörü ve tam zamanlı akademisyen olarak çalıştı. 

İstanbulSMD'nin düzenlediği “Mimarlık Ne İşe Yarar?” Konferansı'nın konuşmacılarından biri olarak İstanbul'da da bulunan mimar, Hatay’da kurduğu “Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi”nde gönüllü mimar ve direktör olarak çalışmalarına devam ediyor. Dr. Chen-Yu Chiu’nun, mimari bakış açısını ve mesleki deneyimini paylaştığı söyleşiyi izlemek için profildeki linki ziyaret edebilirsiniz.

Celal Abdi Güzer: Dediğiniz gibi, siz mimarlık tarihi ve eleştirisi gibi komşu bir alt alandan geliyorsunuz. Peki, bu gözlükle Türk şehirlerine baktığınızda temel gözleminiz ya da fikriniz neydi? Bu önemli bir soru. Geri kalan zamanı bunun için kullanabilirsiniz.

Dr. Chen-Yu Chiu: Bence problem şu, biliyorsunuz hepimiz üniversitelerde hocayız, sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada, mimarlık eğitimimizde bazı problemler, kısıtlamalar var. Birincisi dar görüşlü bir profesyonellik. Biz mimarız. Bir ev tasarlamalıyız ve sonra inşaatı denetlemeliyiz ama asla paranın nereden geldiğini, araziyi nasıl alacağımızı, parası olanla nasıl pazarlık yapacağımızı, bir araziyi güvence altına almak için politikacı ile pazarlık yapmak için nasıl bir stratejimiz olduğunu düşünmeyiz... Profesyonellik. Biz sadece yapmamız gerektiğine inandığımız şeyi yapıyoruz. Öncesi ve sonrasını düşünmüyoruz. İkinci bir şey ise…

Celal Abdi Güzer: Binanın kendisine çok fazla konsantre olmuş durumdayız.

Dr. Chen-Yu Chiu: Çok doğru.

Celal Abdi Güzer: Sürece değil.

Dr. Chen-Yu Chiu: Doğru. İkinci şey ise, bunun bir tür bencillik, bilimsel faydacılık olduğunu söylemeliyim. En iyi üniversiteye girmek istiyoruz, çünkü yine okul için sınava giriyoruz. En iyi üniversite, en iyi bölüm ne kadar maaş alacağınızla bağlantılıdır. Yani bu, hayatımız boyunca, eğitim boyunca her şeyin skorla, sayıyla ilgili olduğu anlamına geliyor. Öyle değil mi? Sonra da ne tür anlamlı bir şey yapmamız gerektiğini hiç düşünmüyoruz. Her zaman skorun peşindeyiz. Yüksek puan, yüksek miktarda para. Ben bile daha iyi bir araba alıyorum çünkü daha pahalı araba, daha yüksek puan. Üçüncü şey ise kapitalist tüketimciliğin acımasızlığı. Özellikle de mimarlar için. Biz sadece parası olana, gücü olana hizmet ediyoruz. Ve benim sorum çok basit; parası olmayan, gücü olmayan, hatta milliyeti olmayana, zayıf olana kim hizmet edecek?

Bu Ayın Bülteninden

C9594 R5 Studiomajo R
Referans

Medicana International Hastanesi

Rasyonel Mimarlık tarafından tasarlanan Medicana International Hastanesi, İzmir Mürselpaşa Bulvarı’nda yer alıyor.

İncele Angle Right
Melikealtinisik
Etkinlik

Melike Altınışık Architects, Kale Fulya Mağazası’na Misafir Oldu

Melike Altınışık Architects, 2 Şubat'ta Kale Fulya Mağazası’na misafir oldu.

İncele Angle Right
C5022 R5 Studiomajo R.Jpegparkjoven
Referans

Park Joven

AS Architects tarafından tasarlanan Park Joven Bilkent Üniversitesi Kampüsü’nden Bilkent Konutları’na doğru uzanan aksta, sakin bir yapılaşmanın hakim olduğu, yüksek prestijli bir bölgede yer alıyor.

İncele Angle Right
C5151 R5 Studiomajo R.Jpegmutlukoru
Referans

Mutlu Koru

AS Architects tarafından tasarlanan Mutlu Koru projesi Çayyolu’nda yer alıyor.

İncele Angle Right
Ticaret01
Etkinlik

Kaleseramik Fabrikasında İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğrencilerini Ağırladık

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Topluluğu öğrencilerini Kaleseramik fabrikasında ağırladık.

İncele Angle Right
20230124 INCEPTION TM HOUSE 045
Proje

TM House

Inception Architects Studio tarafından tasarlanan konut projesi TM House, Portekiz’de yer alıyor.

İncele Angle Right
5 001
Proje

Ascentage Pharma

OLI Architecture tarafından tasarlanan Ascentage Pharma Genel Merkezi, Hong Kong'daki yeni bir ilaç şirketi için tasarlanan, Suzhou'da bulunan 147.000 metrekarelik modern bir Ar-Ge ve üretim kompleksi.

İncele Angle Right
New How Architects Kamenice Villas Petr Polak 01
Proje

Kamenice Villas

NEW HOW architects tarafından tasarlanan konut projesi: Kamenice Villas, Prag, Kamenice’de yeşilliklerin ortasındaki iki villayı kapsayan bir proje.

İncele Angle Right