Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

AKM'nin Sahne Arkası

Modernin İcrası: Atatürk Kültür Merkezi, 1946-1977 sergisi, Hayati Tabanlıoğlu mimarlık arşivinden belgeleri de içeren bir çalışmayla binanın zorlu ve incelikli tasarım ve yapım süreçlerini ortaya çıkarıyor.

Atatürk Kültür Merkezi, mimarlar, kamu, idari gruplar ve kültürel oluşumların modern kültürün gidişatını denetlemek üzere birbiriyle yarıştığı bugünlerde, süregelen tartışmaları alevlendiren kritik bir konuma sahip. Bu önemli mirası ideolojik doğrultularda biçimlendirmeye çalışan farklı taraflar, AKM'nin mimarisi, kentselliği ve programlarını kendi vizyonlarına göre yönetmeyi deniyor. Bu durum, ülkedeki kültür işleyişini merkeze alan ve kurumun geçmişteki farklı rollerine bağlanan bir dizi soruyu beraberinde getiriyor. Modernin İcrası: Atatürk Kültür Merkezi, 1946-1977 sergisi, öncelikli olarak bu tarihsel geçmişe bakmayı amaçlıyor.

Kalebodur'un desteğiyle gerçekleştirilen Modernin İcrası: Atatürk Kültür Merkezi, 1946-1977 sergisi, AKM'nin mimarisi ve yapımına dair bir kavrayış sunabilmek üzere belirli kilit arşiv malzemelerine odaklanıyor. Mimari, toplum ve yapılı çevre arasındaki ilişkileri inceleyen sergi, Türkiye, bölge ve dünyadaki daha geniş temalara ışık tutan bir zaman çizelgesi çerçevesinde AKM özelindeki aktörler ile tasarımlarını ortaya çıkarıyor. Bu proje için özel olarak üretilen AKM maketi, binanın mimarisini -izleyicinin erişemediği yapılanmayı- okumayı sağlıyor. Tabanlıoğlu Mimarlık'ın katkısıyla Salt Araştırma bünyesine dahil edilen Hayati Tabanlıoğlu mimarlık arşivi de serginin başlangıcından itibaren araştırmacı ve ilgililerin erişimine açık olacak. Pelin Derviş ve Gökhan Karakuş küratörlüğünde düzenlenen sergi, 21 Eylül - 6 Ocak tarihleri arasında Salt Galata'da görülebilir.

Bu Ayın Bülteninden