Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kentlerin Dönüşümü

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor, ikinci kez 9 Şubat'ta Argos in Cappadocia'da gerçekleşti. Nuri Çolakoğlu moderatörlüğünde, mimarlar Emre Arolat, Abdi Güzer ve Suha Özkan, şehir plancıları Faruk Göksu ve Erbatur Çavuşoğlu ile gazeteci Ercan İnan kentsel dönüşümü tartıştı.

İlk söz alan Emre Arolat, uzun süredir var olan kentsel dönüşümle yeni yüzleşildiğini, bu konunun mimar ve tasarımcılar açısından birtakım çaresizlikler içerdiğini vurguladı. Bu çaresizlikler hakkında ise ne oldukları konuşularak çözümler üretilebileceğine değindi.

Suha Özkan ilk olarak Türkiye'deki kentsel dönüşüm sürecini özetledi. Kent kimliğinin önemine değinen Özkan, İstanbul'u kendi kimliğini bulamamış bir kent olarak tanımladı ve İstanbul'un tarih, kültür, turizm, bankacılık ve iş kenti olmasının gerekliliğini vurguladı.

Dönüşümü, süregelen değişimlerin bir yerde toplanıp radikal bir anlamsal fark oluşturduğu kırılma noktası olarak tanmlayan Abdi Güzer, Türkiye'nin kentsel dönüşümü dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş şekilde yaşadığından ve öncelikle vurgulanması gerekenin bu olduğundan bahsetti. Ayrıca Türkiye'deki kentsel dönüşümün sunulduğu kadar naif bir arka plana sahip olmadığı konusundaki endişesini dile getirdi.

Erbatur Çavuşoğlu kentsel dönüşüm konusunun ardında yaşam alanlarını iyileştirmenin haricinde bir gündem olduğunu söyledi. Bunun da Türkiye ekonomisinde artık önemli bir yere sahip olan inşaat sektörüyle bağlantılı olduğunu ve Türkiye'de bir “inşaat tarikatı” oluştuğunu sözlerine ekledi. Kentsel dönüşüm sürecindeki mahallelerde edindiği deneyimlerden bahseden Çavuşoğlu, kullanıcıların yaşamakta oldukları konutlardan maddi kazanç sağlamak adına kalmak istedikleri mahallelerinden vazgeçtiklerini anlattı.

Faruk Göksu ise Türkiye'de kentlerin üçüncü kez dönüştüğünü, dönüşümün dönüşümünün yaşandığını aktardı. İstanbul'da dönüşüm adına gerçekleştirilen projelerin gayrimenkul geliştirme projeleri olduğunu fakat kentsel dönüşümün bu şekilde anlaşılmaması gerektiğini açıkladı. Kentsel dönüşüm sürecinde kimlik, koruma, kaynak, katılım ve kurgu kavramlarının önemini vurgulayan Göksu, kentsel dönüşüm için strateji geliştirmenin ve tasarımın gücünü kullanmanın gerekliliğinden bahsetti.

Panelin ikinci oturumunda konuşmacılar kentsel dönüşüm adına Türkiye'de yapılan yanlış uygulamalardan söz ederek bu konuda neler yapılabileceği sorusuna yanıt aradılar. Kentsel dönüşüm meselesine üst ölçekten bakmanın gerekliliğine değinilirken, bu sürece tüm aktörlerin katılmasının ve istihdamın önemi üzerinde duruldu.

Etkinliğin tamamını izlemek için:

http://www.youtube.com/watch?v=oJCQKh4kTE8 http://www.youtube.com/watch?v=CnY3qDbX7ZE

Bu Ayın Bülteninden