Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Türk Mimarlar MIPIM'deydi

“Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor” toplantılar dizisinin “Yaratıcılık ve İşbirliği Fırsatları” başlıklı son paneli Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen MIPIM Fuarı’nda gerçekleşti.

Türkiye’nin ünlü mimarlarından Murat Tabanlıoğlu, Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Gökhan Avcıoğlu, Enis Öncüoğlu ve Murat Kader’in konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü gazeteci Cüneyt Özdemir üstlendi.

Panelde ilk söz alan Abdi Güzer, geçmişte Doğu-Batı ayrımının belirgin olduğunu, mimari normların mutlaka Batı tarafından belirlendiğini fakat küreselleşmeyle bu ayrımın silikleştiğini belirtti. Günümüzde ana akıma tabi olmanın değil olmamanın avantaj haline gelmeye başladığını söyleyen Güzer, Türkiye’deki mimarların ülke konumunun da etkisiyle hem Batı’nın beklentilerini hem de Doğu’nun içeriksel koşullarını bilme ayrıcalığına sahip olduğunun ve bu iki unsurun bir araya gelmesiyle oluşan avantajın kolayca bertaraf edilemeyeceğinin altını çizdi.

Murat Tabanlıoğlu da küreselleşmenin aynılaştırma yarattığı dünyada ülkeye ve ülkenin liderlik yapısına özgü tasarımlar yapabilmenin önemine değindi. Küreselleşme nedeniyle dünyanın farklı yerlerinde birbirine benzer projeler yapıldığına dikkat çeken Tabanlıoğlu, bu dönemin kapandığına ve kullanıcı ihtiyaçlarına göre tasarım yapılmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Değişmeye başlamasına rağmen Türkiye’de inşa sürecine kıyasla işin mimarlık boyutunun hala ikinci planda olduğunu da sözlerine ekledi.

Enis Öncüoğlu, gelişmekte olan ülkelerde risklerin daha büyük olmasına karşın Türk mimarların çok başarılı çalışmalar ortaya koyduğunu söyledi. Yurtdışında yaptığı projelerden örnekler veren Öncüoğlu, iletişimin hızlı gelişmesiyle başka bir ülkede iş yapmanın daha kolay olduğunu fakat sürdürülebilir ve uzun vadeli yatırımlar için bunun ötesine geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Murat Kader, yabancı mimarlık ofislerinin çok ortaklı yapıları ve ortak çalışma kültürleri olduğunu belirtirken, Türkiye’de yetenekli mimarların kendi ofisini açma eğilimleri nedeniyle yeteneklerin bir araya getirilemediğini savundu.

Gökhan Avcıoğlu ise ilerleyen zamanlarda hem tasarım hem de yapım anlamında büyük dönüşümlerle karşılaşılacağını, bunun nedeninin de dijitalleşme olacağını söyledi. Türkiye’de “şehir” anlayışının eksikliğine dikkat çeken Avcıoğlu, aktörler arasında gerekli ilişkilerin sağlıklı kurulamadığının önemine vurgu yaptı. Geleceğe sürdürülebilir ve ekolojik kentler bırakabilmek için master plan anlayışının gerkliliğini savundu.

Uluslararası inşaat ve mimarlık firmalarının yetkililerinin de katılım sağladığı panelde konuşmacılar, Türk mimarlığının uluslararası alanda temsil edilmesine destek veren Kalebodur’a teşekkür ettiler. İzleyicilerin soru ve yorumlarıyla katkıda bulunduğu etkinlik, Kalebodur’un Facebook sayfasından da canlı yayınlandı.

Bu Ayın Bülteninden