Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Ali Osman Öztürk, Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor'a Konuk Oldu

Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor programı kapsamında Abdi Güzer, A Tasarım Mimarlık kurucusu Ali Osman Öztürk ile Ankara'dakiler başta olmak üzere gerçekleştirdiği projeler ve yeni kitabı hakkında konuştu.

1997 yılında A Tasarım Mimarlık ofisini kuran Ali Osman Öztürk, Armada projesinde dış mekanlarda kamusal alanlar yaratma çabasıyla alışveriş merkezi algısına farklı bir boyut getirdiklerinden bahsetti. Ankara'da bir dönem alışveriş merkezi sayısının birden arttığına dikkat çeken Abdi Güzer ise, form değiştirme yönündeki yaratıcı çabaların “alışveriş merkezi”nin negatif algısını kırmak için olduğunu söyledi.

Ali Osman Öztürk, kentsel dokular güçlü olmadığında ve bu dokuyla iyi entegre olmuş ticari mekanlar bulunmadığında yayaların ön plana çıkamadığını bu nedenle otopark imkanı sunulan kapalı kutular olan alışveriş merkezlerinin popüler olduğunu anlattı. Tepe Prime'da, klasik alışveriş merkezi algısından sıyrılmaya çalıştıklarını söyleyen Öztürk, Abdi Güzer'in Atakule sorusu üzerine orada gerçekleştirdikleri projenin detaylarını aktardı. Bir alışveriş merkezi değil bir yaşam merkezi, bir semt merkezi yapıldığına dikkat çeken Öztürk, kulenin mevcut haliyle kalacağını, zeminde geniş bir meydan düzenlemesi ile Ankara'ya bakan teraslar yapıldığını söyledi.

Türkiye'deki pek çok bölgeye örnek olabilecek MİA projesi sürecinin nasıl ilerlediğini anlattı. Yaklaşık 10 yıllık bir süre zarfında, Ulus çeperinde yer alan Kazıkiçi Bostanları bölgesinin merkezi iş alanına dönüştürülmesi projesinde alandaki hak sahipleri, doğrudan yatırımcı olarak yer alıyor. Küçük arsaların birleştirilerek büyük kent parsellerine dönüştürülmesiyle bir kent parçasının planlamasını öngören projede iş alanlarının yanı sıra kültürel, sosyal tesisler, rekreasyon alanları ve konutlar da bulunuyor.

Son olarak, Images Publishing'in The Master Architect dizisinden çıkan kitabı “A Tasarım Mimarlık - The Architecture of Ali Osman Öztürk” hakkında bilgi veren Öztürk, yaklaşık beş yıllık bir emeğin ürünü olan kitapta katkısı bulunan herkese ve A Tasarım Mimarlık ekibine teşekkür etti.

Abdi Güzer'in, bugünün mimarlık ve kent ortamına nasıl baktığı sorusu üzerine Ali Osman Öztürk kent üzerine konuşuyor, düşünüyor ve kaygılanıyor olmamızın bile olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

İstanbul'daki projelerini daha iyi yürütebilmek için İstanbul ofislerini açtıklarını söyleyen Öztürk, izledikleri politikanın farklı işverenlerle çalışmak olduğunu söyledi. Mimarlığın bir ekip çalışması olduğunun altını çizerken, mimarlık ofisleri için kurumsal yapılarını geliştirmenin önemini ve kendilerinin de bunu gerçekleştirmek için çalıştıklarını vurguladı.

Söyleşiyi buradan izleyebilirsiniz.

Bu Ayın Bülteninden