İTÜ Mezunlar Yurdu dış cephe sisteminde projede öngörülen farklı renkler için yeterince alternatif sunması, farklı boyutlarda kullanılma olanağı ve hafif ancak dayanıklı bir cephe sistemine imkan tanıması nedeniyle Kalesinterflex kullanılarak tasarlanmış. Ürünün dış koşullara dayanım ve bakım işletme açısından sağladığı avantajlar da dikkate alınmış.
“Üniversite, eğitim ve araştırma olanakları kadar, sunduğu sosyal ortam ve yaşam çevrelerinin niteliği ile gelişir” düşüncesi, projedeki yaklaşım için belirleyici olmuş. İTÜ mezunları öğrenci yurdu, İTÜ mezunlar konseyi tarafından yürütülen bir bağış programı çerçevesinde inşa edilmiş. İTÜ Ayazağa yerleşkesi içinde, gölet yurtları ile gemi inşaat fakültesi arasında konumlanıyor. Sınırlı kaynaklarla mümkün olduğunca çok sayıda öğrenciye konaklama imkanı sağlanırken öğrenciler için belli konfor koşulları ve mekansal nitelikler hedeflenmiş. Buna bağlı olarak tasarımda, ekonomik girdilerle, mekânsal niteliklerin denge ve optimizasyonu ön plana çıkmış.
Öğrencilere bireysel veya sosyal yönde ihtiyaç duyacakları alternatif mekansal ortamları sunmaya yönelik olarak, kişisel kullanım alanından ortak mahallere doğru gelişen bir mekansal kurgu oluşturulmuş. Yurt, her birinde iki kişilik iki yatak odası ve bu odalara hizmet eden günlük oturma ve yeme içme mekanları yer alan, dört kişilik konutlardan oluşuyor. Ayrıca katlarda yer alan daha çok kişinin bir araya gelebileceği günlük oturma mekanları çalışma, dinlenme, toplanma, eğlenme gibi farklı kullanım amaçları için alternatif sunmuş.
- Mimari Proje: Hüseyin Kahvecioğlu, Nurbin Paker, Melis Nur İhtiyar
- İşveren: İTÜ Rektörlüğü / İTÜ Mezunlar Konseyi
- Proje Tarihi: 2012
- Yapım Tarihi: 2013 - 2014
- Toplam İnşaat Alanı: 2550 metrekare
- Danışman: Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik (Statik Proje)
- Statik Projesi: Özcihan & Akgül Mühendislik
- Elektrik Projesi: Cedetaş Mühendislik
- Mekanik Projesi: Tanrıöver Mühendislik
- Proje Yöneticisi: İTÜ Yapı İşleri Daire Başkanlığı
- Ana Yüklenici: Deha İnşaat İnşaat Dış Tic. Ve San.
- Fotoğraflar: Ömer Kanıpak / Yerçekim