Hazan Mimarlık’ın tasarladığı Adnan Menderes İç Hatlar Terminali açık mekan fikri üzerine kurulmuş. Yapı, Türkiye’nin en büyük iç hatlar terminali olma özelliğine sahip.
Duvarlarında ve ıslak hacimlerinde Kalebodur ürünleri tercih edilen Adnan Menderes Havalimanı’nda hava tarafı ile kara tarafı arasındaki tüm görsel engeller ortadan kaldırılmış. Ana tasarım fikri açık mekanlar üzerinden ilerliyor. Bu nedenle kara tarafından hava tarafı, hava tarafından da kara tarafının görülmesi sağlanmış. Kara ve hava tarafı arasına galeri ve açık hava ile doğrudan ilişkili asma bahçeler yerleştirilmiş.
Terminalin VIP girişinden başlayan ve dış hatlara kadar uzanan galeri içinde devam eden bir "uçan yol" mevcut. Kullanıcılar bu yolu kullanarak golf araçları ile bir taraftan diğer tarafa zaman kaybetmeden ulaşabiliyorlar.
Çelik sistemle inşa edilen yeni terminal 291.267 metrekarelik inşaat alanıyla, Türkiye’nin en büyük iç hatlar terminali. Tonoz, origami, iskele, teras ve yelken olmak üzere beş ayrı çelik sistemi içeren çatının inşası sekiz ayda tamamlandı. Tasarımın ana biçimini oluşturan tonoz, dört adet fil ayağı ile destekleniyor. Fil ayakları terminal içindeki ticari birimleri barındırıyor.
Eski iç hatlar terminalinin betonarme yapısı yıkılırken “Atık Yönetimi Uygulaması” hayata geçirilmiş. Bu sayede yıkımda ortaya çıkan atıkların %99’u yeniden kullanılmış ya da geri dönüştürülmüş. Bu uygulamayla proje, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) tarafından “İnovatif Sürdürülebilirlik” uygulama ödülüne layık görüldü. Proje aynı zamanda Türk Yapısal Çelik Derneği’nin “Ulusal Çelik Yapı Tasarımı” ödülünün de sahibi oldu.
- Proje adı: Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminal Binası
- Proje yeri: İzmir
- Proje: 2012 - 2014
- İşveren: Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü
- Mimari: Hazan Mimarlık - Y. Mim. Rest. Uz. Yakup Hazan
- İnşaat alanı: 329.625 m2
- Ana yüklenici: Tav Tepe Akfen Yatırım İnşaat Ve İşletme
- Fotoğraflar: ZM Yasa Fotoğraf - Zerrin Yasa