Mimari projesi 2018 yılında hazırlanan SEV Çekmeköy Ortaokulu’nun iç mekân tasarımı projesi inşaatın başlangıcı ile eş zamanlı olarak 2021 yılında KPM Kerem Piker Mimarlık tarafından hazırlandı. Yapımı iki yıl süren ve yaklaşık 16.000 metrekarelik kapalı alana sahip olan ortaokul kampüsü, 40 derslikte öğrenim görecek toplam 720 öğrenci için tasarlandı.
Mimari projede öngörülen yatay doğrusal kurgunun ürettiği tekdüze mekanların, 10 dakikalık teneffüs molalarının daha verimli kullanılabileceği sosyal nişler olarak yeniden değerlendirildiği iç mekân tasarımı projesi, öğrenmenin sınıflarla sınırlı kalmaması ilkesi ile yapının her alanında farklı nitelikte öğrenme mekanlarının tasarlanması esasına dayanıyor.
Projede sınıfların girişleri için önerilen hazırlık odaları sayesinde sınıf mekanının daha konsantre birer eğitim alanına dönüştürülebilmesi sağlanabiliyor. Sınıflar ile koridorlar arasındaki geçirgen duvarlar sayesinde ise görsel sürekliliğin ve açıklığın sürdürülebilmesi mümkün olabiliyor.
Yapının merkezinde yer alan omurganın okulun tüm öğrencilerini bir araya getiren bir forum alanı olarak düzenlenmesi, yemekhane ile forum arasındaki sınırın okulun tüm hafızasını taşıyan bir raf sistemi ile sağlanması, forum alanının kendisinin de bir öğrenme alanı olarak gerekli altyapı ile donatılması iç mekân tasarımı projesini biçimlendirilen önemli kararlardan birkaçı olarak sayılabilir.
Yabancı dil derslikleri arasında yer alan duvarların hareketli duvarlar olarak tasarlanması sayesinde bu dersliklerin birleştirilebilmesi ve ortak derslerin bu alanlarda daha büyük öğrenci kapasiteleri ile gerçekleştirilebilmesi sağlandı.
Özellikle sınıflar başta olmak üzere koridorlar ve kapalı spor alanları dahil tüm mekanlarda akustik konforun ön planda tutulması, seçilen yapısal malzemelerin bu nitelikleri ile de öne çıkması hedeflendi.
Okulda kullanılan mobilyaların çoğu, sandalyeler ve ofis sistemleri hariç olmak üzere, projeye özgü olarak KPM tarafından tasarlandı. Yapının yönlendirme ve görsel iletişim tasarımı ise Okay Karadayılar ile birlikte KPM tarafından tasarlandı.
Okulların ıslak hacimlerinde Kale Banyo ve Kalebodur ürünleri kullanıldı. Kalesinterflex porselen plakalar da Oditoryum cephesinde ve ıslak hacimlerinde yer aldı.