Sosyal Medya

ağustos/2020
/bülten

PROJE

Cyrus Tang Foundation Center

The Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University tarafından tasarlanan Cyrus Tang Vakfı genel merkez binası, yönetim ofisleri, müze, sergi salonu, konferans salonu, eğitim salonu gibi işlevler içeren bir yapı kompleksi.

Suzhou kentinin Wujian İlçesindeki Doğu Tai Gölü Ekolojik Parkı’nda bulunan yapı etrafını saran geniş peyzaj alanlarının içinde “çözünen” bir üslup ile tasarlanmış. Sürekli büyüyen ve gelişen vakfın sürekli artan mekansal ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yapı, içinde bulunduğu topografyaya organik bir plan ile yerleşerek, gelecekte yapılma ihtimali olan ekler için esnek bir çerçeve sunuyor.

Yapının temel mekanlarının tümü, 7 metre tavan yüksekliğine sahip 1 katlı bir gövdede toplanarak yapının dikey izdüşümünün asgari olması amaçlanmış. Çatı bahçesi, hem peyzajın yapının üstünde de devam etmesini hem de parkın çeşitli manzaralarına bakan bir etkinlik alanı oluşturuyor. Tek katlı binadan yükselen, müze, sergi, çok işlevli salın gibi diğer işlevlere hizmet eden yapılar ise bu çatı bahçesinin ardına gizlenmiş. Ana gövdeden yükselen bu heykelimsi yapılar hem yapının tekilliğini hem de mekanlar arasındaki hiyerarşiyi vurguluyor.

Tek katlı ana yapı büyük ölçüde cam perde duvarlar ile çevrelenmiş. Farklı saydamlığa sahip yeşil camlardan oluşan cephe etrafındaki bambu ağaçlarını yansıtıyor. Ana yapıdan yükselen diğer binaların cepheleri de bambu ağacını hatırlatan dikey desenlere sahip.

Ofisler yıl boyu ancak sergi salonu ve çok işlevli salonlar zaman zaman kullanılıyor olduğu için tüm bu işlevlerin tek çatı altında toplandığı bir mekansal organizasyon tercih edilmiş. Böylelikle her mekanın gerektiğinde tekil gerektiğinde ise bütünleşik olarak kullanılabilmesine olanak sağlanmış. Bununla birlikte, mekanlar tekil olarak kullanıldığında her alanın kendi giriş ve çıkışı da mevcut. Ofisler batıda, müze güneydoğuda konumlandırılarak, yapının batı bölümünde sakin bir alan yaratılmış. Kuzeydeki etkinlik merkezi ile bağlantı içinde olabilmesi için çok işlevli konferans salonu ise ana yapının kuzeyine yerleştirilmiş. Doğudaki ikincil ana girişin hemen yanında ise sergi alanı bulunuyor.

Çin Yeşil Bina Sertifikası dahilinde iki yıldız alan yapı jeotermal ısı pompaları, yapıya bütünleşik fotovoltaik paneller, günışığı tüpleri, yeşil çatı, otomatik güneş kırıcılar, enerji etkin aydınlatma ve akıllı bina yönetimi gibi birçok teknoloji içeriyor.


Proje Yeri: Suzhou, Çin Halk Cumhuriyeti Proje Ofisi: The Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University (UAD) Tasarım Ekibi: Dong Danshen, Yang Yidong, Teng Meifang, Lin Zaiguo Fotoğraf: Zhao Qiang İnşaat Bitiş Yılı: 2019 Arsa Alanı: 15.000 m2

Sitemizde sunulan özelliklerin ve sitenin işleyişi için bazı çerezlerin kullanılması teknik olarak zorunludur. Diğer bazı çerezler de sitemizi geliştirmek ve bizim tarafımızdan veya yetkili hizmet sağlayıcılarımız tarafından size ilgi alanınıza göre reklamların sunulması amacıyla kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için Çerez Politikası metnini inceleyebilirsiniz.

×