Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Bir Endüstri Yapısının Dönüşümü

Kalebodur sponsorluğunda düzenlenen Arkiv Buluşmaları'nın 19.'su 30 Haziran'da İstanbul Su Medeniyetleri Müzesi'nde yapıldı.

1880'lerde Fransızlar tarafından inşa edilmiş olan tesis, 19. yüzyılın ortalarında projelendirilmeye başlanır. İstanbul’un büyümesine paralel olarak tesise yeni yapılar eklenir. 1970'lerin ortasına kadar İstanbul'a hizmet eden tesisin işlevini yitirmesiyle Su Medeniyetleri Müzesi'ne dönüştürülmesi kararı alınır. 2008 yılında başlayan onarım çalışmaları, tescilli yapıların restorasyonu, alanın yeniden kullanım amacına yönelik yeni yapılar eklenmesi ve çevre düzenleme çalışmaları 2011’de büyük ölçüde tamamlandı.

Tasarımı Gülsün Tanyeli, Saltuk Akatay, Arzu Erdem, Nurbin Paker Kahvecioğlu, Hüseyin Kahvecioğlu ve Cem Altun’a ait olan tesiste yer alan yapıların kapalı ve açık mekanlarının kentsel özellikleri gözlemlenebiliyor. Özgün ve yeni işlev sürekliliklerinin algılanabildiği proje, "etkileşimli kültür yapısı” ilkesiyle tasarlanmış. Yapı, "... alanı günübirlik ziyaret edeceklerin kullanımı ve müzenin yönetimi için eklenen yeni binaların yalın dili ve kütlelerine karşılık, malzeme ve ayrıntılarındaki seçkin tasarım; geniş alana dengeli biçimde yayılan yapıları dolaşmak ve gözlemek için oluşturulan yaya yollarının bir peyzaj ögesi olarak başarılı biçimde ele alınışı nedeniyle..." 13.Ulusal Mimarlık Ödülleri'nde Yapı Dalı/Koruma-Yaşatma Başarı Ödülü’ne layık görüldü.

İstanbul Su Medeniyetleri Müzesi’ndeki Arkiv Buluşması 30 Haziran’da gerçekleşti. Buluşmaya Elif Özdemir, Sinan Logie, Burçin Kürtüncü, Ömer Kanıpak, Eylem Erdinç, Defne Önen, Said Saidoğlu, Kalebodur'dan Pelin Özgen ve Arkitera’dan Ömer Yılmaz, Emine Merdim Yılmaz, Selin Biçer ile Uğur Ceylan katıldı. Gezi sırasında projeyi, müellifleri Gülsün Tanyeli ile Nurbin Paker Kahvecioğlu katılımcılara anlattı. Ayrıntılı bilgi ve videolar için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu Ayın Bülteninden