Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Olimpiyat Kulesi

Londra Olimpiyat Parkı'nın merkezinde yer alan 114,5 metre yüksekliğindeki gözlem kulesi Orbit'in 2012 Olimpiyatları sonrasında Özgürlük Heykeli ve Eyfel Kulesi gibi dünyanın tanınmış yapıları arasına girmesi bekleniyor. Proje yüksek maliyetli olması nedeniyle eleştirilirken, Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, Orbit'in olimpiyat oyunlarına gelecek ziyaretçilerin deneyimlerini artırmanın yanı sıra, kültürel miras olma potansiyelini de vurguluyor.

2008 yılında Boris Johnson ve Olimpiyat Bakanı Tessa Jowell tarafından Olimpiyat Parkı'na "fazladan bir şeyler" katmak için düzenlediği yarışmayı kazanan Kapoor'un iddialı tasarımı, Olimpos tanrılarının büyüklük mücadelesinde karşılaştıkları zorluklara referans veren sürekli bir yolculuk kavramı üzerine kurgulanmış. Kapoor ve Balmond'un kuleye verdikleri orijinal isim "Orbit" iken ArcelorMittal çelik firmasının projenin bütçesine yaptığı bağıştan dolayı "ArcelorMittal Orbit" resmi ismi olmuş.

Ziyaretçiler kulenin çekirdeğindeki bir asansörle en üstte bulunan gözlem alanına ulaşabiliyor. Ziyaretin ardından yapının etrafında dönüyormuş hissi vermek için tasarlanmış 455 basamaktan oluşan merdivenden aşağıya inilebiliyor. İnşası 18 ay süren Orbit, yaklaşık %60'ı geri dönüştürülmüş 2.000 ton çelikten oluşuyor. 19.000 litre kırmızı boya ve 560 metre çelik tüp kullanılan kulenin dışı ise 250 adet spot ışık ile donatıldı.

Günlük 5.000 ziyaretçiyi ağırlayabilecek kapasiteye sahip olan Orbit, tasarımcılarının sanatı heykel ve mühendislikle harmanladığı cesur ve yenilikçi bir hareket olarak görülürken, kulenin bulunduğu alana yakışmadığı ve kamusal alanla ilişki kurmadığı da düşünülüyor.

Bu Ayın Bülteninden