Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Gayrimenkulden Öte, Üreten Bir Proje

Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde yer alan Palivor Çiftliği, Kalebodur desteğiyle düzenlenen 30. Arkiv Buluşması’na ev sahipliği yaptı. Projeyi, tasarımcısı Kerem Oral’dan dinledik.

Palivor Çiftliği İğneada’ya 11, İstanbul’a 221 km uzaklıkta, Bulgaristan sınırına yakın bir bölgede konumlanıyor. Yaklaşık üç sene önce Kerem Oral ile kardeşi ve ortağı Emre Oral, çocuklarının AVM’lerde büyümesini istemediklerinden yola çıkarak çiftlik kurma fikirlerini hayata geçirmişler. Proje için burayı seçme nedenlerinin başında, Türkiye’nin deprem açısından en az riskli alanında yer alması ve buradaki tabiatı hiçbir yerde bulamamış olmaları geliyor.

Çiftlik 11 parsele bölünmüş 160 dönümlük bir arazide yerleşiyor. Parsellerden beşi bağ evleri, beşi ise çiftlik hizmetleri için ayrılmış. Bağ evleri altı, çiftlik evleri ise 20 dönümlük parsellerde konumlanmış. Projeyi tüm detaylarıyla anlatan mimar Kerem Oral, doğal yaşamı desteklemek amacıyla çeşitli girişimlerde bulunduklarından bahsetti. Bunlardan ilki keçi sahibi olmakmış. Şu an çiftlikte 450 keçi bulunuyor ve tüm ürünlerinden faydalanılıyor. Aynı zamanda arıcılık da yapılıyor ve meşe balı üretilerek piyasaya sunuluyor.

Projeyi tasarlarken konumu ve hava koşullarından dolayı birtakım güçlüklerle karşılaşılmış. Buna rağmen her tipolojiyi farklı şekillerde gerçekleştirip bir bütün oluşturabilme hedeflerine ulaşmışlar. Evlerin betonarme üzerine ahşap ve taş kaplanarak yapıldığını söyleyen Oral, iç-dış, pozitif-negatif, ahşap-taş gibi zıtlıkların birbirleriyle bağ kurabilmelerinin öneminden bahsetti. Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde Palivor Çiftliği toplamda yedi ödül kazanmış, evlerden biri de 2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde ‘en iyi ev’ ödülünü almış. Kerem Oral ödüllerden bahsederken bir gayrimenkul projesinden öte üretimleriyle de var olmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Projenin başlangıcında yol, elektrik, su gibi altyapı eksiklikleri olduğunu anlatan mimar, projedeki konut tipolojileri ve özellikleri hakkında bilgi verdi. Mekansal çözümler çeşitli zıtlıkların kurduğu bağlarla oluşturulmuş. Birinci kat gece ve uyku, zemin kat ise yaşam ve gündüz olarak adlandırılmış. Evlerin iç mekan tasarımları ev sahipleri tarafından yapılırken, tüm yapı tasarımları Kerem Oral'a ait. Evler farklı konseptlere sahip olsa da tümü doğanın sunduğu enerjiden en iyi şekilde yararlanacak şekilde tasarlanmış. Hem yazın hem de kışın kullanılabilen bu evlerin hiç birinde klima bulunmuyor, doğal havalandırmayla soğutuluyor ve şömineyle ısıtılıyorlar.

Eskiden Bulgar topraklarında yer alan ve “Papazın yeri” olarak da bilinen çiftliğin ismi korunmuş. İki tip bağ evi, üç tip çiftlik evi bulunan Palivor Çiftliği’nde tüm arsaların satışı yapılmış. Arsa sahipleri ev yapmak istediklerinde Kerem Oral’ın çizmiş olduğu projeler uygulanıyor.

Fotoğrafların devamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu Ayın Bülteninden