Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Hizmet Binası

Uz Mimarlık tarafından tasarlanan Savunma Sanayi Müsteşarlığı Hizmet Binası, ön seçimli yarışma yöntemiyle elde edilen ilk kamu binası olma özelliğini taşıyor. Projede Kalebodur'un Kalesinterflex ve Rainbow serileri tercih edildi.

2012 yılının Haziran ayında tamamlanan yapı toplam 51.000 m2 inşaat alanına sahip. Yarışma jürisi, şartnameye koydukları bir maddeyle proje müelliflerinin projenin başında olmasını sağlamış. Tasarım aşamasında mimari açıdan işveren tarafından herhangi bir müdahaleyle karşılaşılmamış.

Ankara Çankaya’da konumlanan bina, kot farkının fazla olduğu bir topoğrafyada, askeri yapıların olduğu bir bölgede bulunuyor. Topoğrafya ve işveren kurumun organizasyon yapısı tasarımda belirleyici olmuş. Program alan olarak büyük fakat arsa alanı küçükmüş, bu nedenle rekreasyon alanları çatı bahçeleri ve çeşitli peyzaj elemanlarıyla çözülmüş.

Yapım türü çelik ve betonarme olan yapının güney cephesi camdan yapılmış. Doğal ışığın çalışma mekanlarına ulaştırılması tasarımda önemli kriterlerden biri olmuş. Yapının iki ucu arasındaki 140 metrelik koridorun monotonluğunu kırmak için duvarı hareketlendirme yoluna gidilmiş ve istenilen etki sağlanmış. Farklı büyüklükte iki arazi parçasında konumlanan yapının büyük parçasında çalışma alanları bulunuyor. Küçük olan arsada ise sosyal blok ve otopark yer alıyor. Daha sakin olan sosyal blok, düşünsel olarak ise uçan köprüler gibi görselliği artıran yapılarla diğer blokla aynı temaya sahip. Binanın dördüncü katına gelindiğinde ise çatı bahçesi sayesinde zeminle ilişki kurulabiliyor. Projede temel olarak parçaları algılanabilir sosyal mekanlar yaratılması amaçlanmış.

Bu Ayın Bülteninden