Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Şeffaf Çiftlik

Hollandalı mimarlık ofisi MVRDV hasar gören bir çiftlik evini cam bir hacim içerisinde yeniden yorumlayarak çok işlevli bir yapı ortaya çıkarmışlar.

Hollanda’da Schijndel kent meydanında yer alan çiftlik evi İkinci Dünya Savaşı esnasında zarar görmüş ve sonrasında birçok kez çeşitli yenileme ve iyileştirme çalışmalarına konu olmuş. MVRDV mimarlarından Winy Maas 1980’de meydandaki kilise, belediye binası ve ana cadde arasında kalan alana bir yapı inşa etmeyi önermiş ve fikri ancak 20 sene sonra kabul edilmiş. Bu süre içerisinde MVRDV çeşitli tasarımlar yapmış, yerel mimariye referans verdiği ve çevredeki geleneksel çiftlikleri anımsattığı için Cam Çiftlik projesinin uygulanmasına karar verilmiş.

Cephesi tamamen camla kaplanmış olan strüktür restoranlar, çeşitli mağazalar, ofisler ve bir sağlık merkezini barındırıyor. Dış kabuk ise geleneksel bir Schijndel çiftlik evinin formuna sahip. 14 metre yüksekliğindeki Cam Çiftlik gerçek bir çiftlik evine oranla 1,6 kat kadar büyük tasarlanmış. Bunun nedeni ise zarar gören eski yapının bulunduğu köyün şimdi bir kent ölçeğine ulaşmış olması.

Sanatçı Frank van der Salm bu proje için tüm geleneksel çiftlikleri fotoğraflayarak bunlardan özgün bir çiftlik görüntüsü oluşturmuş. Bu görüntü sırçalaştırma tekniğiyle cam tozu kullanılarak cam cephenin üzerine basılmış, böylece saman çatıda ve tuğla duvarlarda bir yanılsama yaratılmış. Yarı saydam sayılabilecek strüktür gün ışığının içeriye girmesine izin veriyor, geceleri ise içeriden aydınlatılarak bölgenin yerel kültürüyle modern tasarımı bir araya getiriyor. Bu büyüklükle, meydanın eski halini hatırlayan yetişkinler için nostaljik bir his yaratmayı da amaçlamış MVRDV.

Görseller: © Persbureau van Eijndhoven, Courtesy of MVRDV

Bu Ayın Bülteninden