Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Sudan İlham Alan

AS Architecture Studio’nun tasarladığı Jinan Kültür Merkezi, Çin’in Shandong Eyaleti’nde yer alıyor. Jinan kenti eyaletin politik, ticaret, finans, teknoloji ve kültür merkezi olma özelliğini taşıyor. 10. Çin Sanat Festivali’nin etkinlik mekanlarından biri de olan kültür merkezi, Jinan hızlı tren istasyonu bölgesine bağlanıyor.

Proje, iki ana yol ile birbirinden ayrılan görsel sanatlar merkezi, kütüphane ve sahne sanatları merkezi olmak üzere üç kütleden oluşuyor. Tiyatro güneyde konumlanırken sergileme alanı batıda yer alıyor, böylece güney-batı aksında bir kare meydana geliyor. Üç temel kamusal binadan oluşan merkez aynı zamanda 2000 araçlık bir otopark, alışveriş merkezi, otel ve ofisleri de barındırıyor. Kompleks, yeni kentin yaşam merkezi olarak öngörülen bir meydan etrafında düşünülmüş.

Tasarımda yerel su kaynaklarından etkilenilmiş, sonuç olarak dalıp çıkan dinamik bir şekil ortaya çıkmış. Düz formlar ve düzensiz kıvrımların yarattığı kontrast sayesinde dinamik strüktür, kentin zengin tarih ve kültürünü somutlaştırmış. Ana binanın cephesi, ünlü Bin Buda Dağı’ndan suyun ters çevrilmiş yansımasını temel alıyor. Bu su kaynağı görüntüsünü binlerce piksele bölerek, parametrik modüller aracılığıyla farklı dış görünüm çeşitlenmeleri elde edilmiş. Farklı saydamlık ve boyutlardaki alüminyum paneller suyun özelliklerini şekillendirmek için tek tek bir araya getirilmiş. Panellerdeki açıklıklar binanın doğal ışık ve gölgeleme kapasitesini atıracak şekilde konumlandırılmış.

Fotoğraflar: Designboom

Bu Ayın Bülteninden