Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Toprak ile İlişkili

MTF Proje tasarımı Çukurova Belediyesi Hizmet binası ve Kültür Merkezi’ni 23 Aralık’ta Kalebodur desteğiyle düzenlenen 33. Arkiv Buluşması kapsamında gezdik. Etkinliğe MTF Proje’den Derya Ekim Öztepe, Ozan Öztepe ve Zsofia Török, Arıkoğlu Arkitekt’ten Kaya Arıkoğlu, OfficePAN Mimarlık’tan Cihan Sevindik, Kolektif Mimarlar’dan Sıddık Güvendi ve Çukurova Belediyesi’nden Nurettin Gencan katıldı.

2011 yılında 100 projenin katıldığı bir yarışmada birinci seçilen ve uygulanan projeyi Ozan Öztepe detaylı bir sunumla katılımcılara aktardı. Yeşil alan ile ilişkili fakat bu ilişkiyi yeşili zedelemeden kuran bir yapı ortaya çıkarmak hedeflenmiş. Çukurova’nın toprak-insan ilişkisini, Yaşar Kemal romanlarında tarif edilen Çukurova hakkında imgesel olarak akıllarında kalan en belirgin özellik olarak tanımlıyor Ozan Öztepe.

Temelde üçgen bir forma sahip yapıyı yeşil örtünün altına ötelemeye çalışmışlar. Hizmet binası ve kültür merkezi olmak üzere iki işlevden oluşan projede bu iki yapı bir geçit ile birbirlerinden ayrılarak, araziye fazla yayılmadan tek bir çatı altında toplanmış. “Halk iradesi”ni temsil eden meclis kültlesi hem malzeme seçimiyle hem de biçimsel olarak farklılaştırılmaya çalışılmış.

Mevcut ağaçlara zarar vermemek için bina kütlesi mümkün olduğunca yola doğru çekilmiş. Peyzaj tasarımında görülen kırılmalar iç duvarlara da yansıtılmış. Bölgenin iklimi nedeniyle güney cephede mümkün olduğunca fazla gölgelik alanlar oluşturulmaya çalışılmış. Belediye binasının ortasındaki avlu üzerindeki ışıklık, iç mekanın büyük ölçüde gün ışığından faydalanmasını sağlayacak şekilde tasarlanmış. Uygulama safhasında iç mekan detaylarına daha çok girmeye başladıklarını söyleyen Öztepe, nikah salonu gibi yarışma projesinde olmayan mekanlar eklenmiş ya da değişiklikler yapılmış.

Buluşmanın fotoğraf albümü için tıklayın.

Fotoğraflar: Uğur Ceylan Photography

Bu Ayın Bülteninden