Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Göktürk’te konumlanan Alataş Architecture tasarımı Dardenia Restoran projesini Ahmet Alataş anlattı.

Dardenia sadece mimari bir proje değil, Türk insanına balığı sevdirmeyi arzulayan Niyazi Önen’in bu hayalini gerçekleştirmek için kurmayı düşündüğü lokanta zinciri için oluşturduğumuz genel konsept, marka!

Mekanı tasarlar ve markayı yaratırken danışmanlar ve işverenler tarafından bize tavsiye edilen ve mutlak doğru (!) olarak kabul edilen gerçeklerin (!), daha önce bu şekilde denenmediği için araştırma sonuçlarında yer almayan daha farklı ve iyi çözümleri olabileceğine inanarak birçok doğru bilineni sorguladık ve bilinen problemlere yeni yanıtlar aradık.

Konseptin merkezinde Dardenia’nın lezzetli atıştırmalıkları ve yemekleri yer alıyor. Gerek markayı yaratırken, gerek de mekanı tasarlar iken sadece ürünün ön planda olduğu ve geri kalan her şeyin ürünü ön plana çıkarttığı bir strateji izledik.

Kalesinterflex’i brüt beton hissini oldukça iyi vermesi, kolay ve hızlı uygulanabilinir olması, dayanıklılığı ve leke tutmaması sebebi ile seçtik. İyi netice vermesi, dayanıklılığı ve kullanıcıların memnuniyeti sebebi ile Dardenia zincirinin diğer lokantalarında da kullanıyoruz.

Dardenia’da birbirlerini tanımayan insanlar son derece sade, içerisinde fazla olan hiç bir şeyi barındırmayan brüt beton etkisi veren Kalesinterflex zemin üzerinde bembeyaz, huzurlu bir mekanda birlikte oturabilecekleri düz, uzun masalarda bir araya geliyorlar. Bu hiçliğin içerisinde gözleri ve tenleri ile temas ettikleri tek şey mekanın sadeliği ile aynı karakterde meşe ağacından tasarlanmış masalar ve servis deski. Bunların dışında ihtiyaçtan dolayı mekana girmiş ve yine aynı sadelikte Dardenia için tasarlanmış dergilik, askılık (portmanto), merdiven ve desk arkasında yer alan teşhir dolapları var.

Oturma guruplarının üzerinde asılı olan ve içerideki sesin yutulmasına yardımcı olarak akustik bir hizmet sağlayan ahşap çubuklar yukarıdaki yokmuş hissi veren beyaz tavanın altında aydınlatma armatürleri ile birlikte geçirgen bir katman oluşturarak mekana boyut kazandırıyor. Nerede ise sakral bir yapıda (buradaki yapı, yapı değil düzen anlamında), özenle yerleştirilmiş bir oturma düzeninde tamamı ile geçirgen cephenin dışından ve içerisinden izlendiğinde mekanın sadeliğinde baş aktörler olarak ziyaretçiler ve ürünler de öne çıkıyor.

Dardenia özel olarak tasarlanmış, yaz aylarında büyük makaralar ile yukarıya kaldırılarak tamamı ile açılabilen, kapalı konumda da tamamı ile geçirgen cephesi ile dış mekan ile kuvvetli bir ilişki kuruyor. Günün değişik zaman dilimlerinde değişen ziyaretçiler ve ışık, iç hacmin karakterini bazen çok kısa bir yemek molasında dahi bir kaç kere değiştiriyor ve mekanın sürekli yaşayan ve aynı zamanda dış mekan ile de ilişkili değişken bir karaktere sahip olmasını sağlıyor.

Kemerburgaz’da dört buçuk metre yüksekliğindeki bir bodrum kat ve üzerindeki iki kata yerleşen Dardenia’da fonksiyonel sebeplerinden dolayı giriş ve üst katı ziyaretçilere ayırarak tasarım kriterlerini oluşturduk. Mutfağı ihtiyaç duyduğu alan sebebi ile konseptin gerektirdiği şekilde ziyaretçilere ayrılan mekanlar ile birlikte giriş katta konumlandırmak mümkün olmayacağı için bodrum katta konumlandırma kararı aldık.

Konsepte sadık kalınması ve mutfak ile ziyaretçiler arasında güçlü bir ilişki kurulması için, üç sıra halinde yerleştirilmiş uzun yemek masalarından ortadaki sırayı diğerlerinden koparan ve mevcut betonarme döşemede statik olarak beceri isteyen bir şekilde 12 metre uzunluğunda tasarlanan döşeme yırtığı, meraklı gözlerin sushi ustasının parmaklarını izleyebilecekleri bir olanak yaratarak, mutfak yaşantısını ziyaretçiler ile buluşturuyor.

Konseptin merkezinde yer alan yemeklerin hazırlandığı mutfak ile ziyaretçiler arasında daha güçlü bir bağ kurabilmek ve yer kazanmak için ıslak hacimler dört buçuk metre tavan yüksekliği olan bodrum kata mutfağın izlenebileceği bir asma kat olarak yerleştirildi. Asma katta ıslak hacimlere ulaşmak için kullanılan koridorda döşeme yırtığı ve mutfağa açılan cam yüzeyleri vasıtası ile her iki kattaki ziyaretçi salonları ve mutfak ile düşeyde kurulan ilişki Dardenia’da bütün mekanların birbirleriyle iletişim ve etkileşim halinde olmasını sağlıyor.

İletişim adına atılan bahsi geçen adımlar ile aynı zamanda mutfağın gün ışığı alması, çalışan personelin şartlarının iyileştirilmesi ve ziyaretçi salonu ile kurulan ilişki sebebi ile motivasyon ve verimliliğinin artması hedefleniyor.

Konseptin idealize edilmiş halinde hiçliğin içerisinde ziyaretçiler ve yemeklerin buluştuğu bir mekan olarak tasarlanması hedeflenen Dardenia’da ihtiyaçtan dolayı mekanda yer alan dergilik, askılık merdiven desk gibi az sayıda eleman mümkün olduğu kadar basit ve yalın detaylara tasarlandı.

Boyu 6 metreyi geçen tamamı ile profilsiz ve geçirgen olarak tasarlanan 2 cm kalınlığındaki lamine cam cephe Dardenia için geliştirilen özel bir mekanizma ve makaralar ile yukarıya kaldırılarak dış mekan ile iç mekanın birbiri ile kesintisiz bir şekilde birleşmesini olanaklı kılıyor.

Mimari Proje: Alataş Architecture & Consulting - Ahmet Alataş, Emre Açar
Tasarım Ekibi: Ahmet Alataş, Işık Gülkaynak, Alex Holzmann, Ege Özgirin
Strüktür Mühendisliği: Werkraum Wien
İşveren: Dardanel - Niyazi Önen
Konum: Göktürk, İstanbul
Alan: 400 m²
Yıl: 2014
Malzemeler: çelik konstrüksiyon, beton, cam
Fotoğraflar: © Ali Bekman

Bu Ayın Bülteninden