Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kitap Kutusu

Francisco López + Gudula Rudolf tarafından tasarlanan Antonio Gala Kütüphanesi, İspanya'nın Córdoba kentinde yer alıyor. Önündeki bahçeye ve belediye binasına bakacak şekilde konumlanan yedi metre yüksekliğindeki kütüphane, kompakt beton bloklarla, arkasındaki duvara yaslanacak şekilde yerleşmiş.

İç mekan yatayda ikiye bölünmüş tek bir hacimden oluşuyor. Planları aynı gibi görünse de hacim olarak belirgin şekilde farklılaşıyorlar. Zemindeki bölüm diğerinden iki kat daha yüksek, dolayısıyla büyük bir giriş hissi uyandırıyor. Üst kat ise daha özel bir mekan gibi davranıyor; bahçenin yatay görüntüsünü elde etmek için bu katın yüksekliği diğerine göre daha az bırakılmış.

Bu bölümlenme, merdiveni destekleyen L biçmindeki ahşap bir blokla sağlanıyor. Her iki kat da kendi içinde bölümlere ayrılmadan tasarlandı. Resepsiyon, okuma alanları, raflar, koridorlar gibi farklı kullanım alanları tek bir mekanda bir arada bulunuyor.

Kütlenin en dikkat çekici kısmı ise cephesi. Üst üste ve yan yana yerleşmiş kutular gibi görünen ön cephe, yapının işlevini de işaret edecek şekilde modüler kitap raflarını anımsatıyor.

Fotoğraflar: © Fernando Alda

Bu Ayın Bülteninden