Arama yaptığınız metin en az 3 karakter olmalıdır.
Örnek: Modernizm, Söyleşi, Mimarlar Konuşuyor

Kore Pavyonu Altın Aslan ile Ödüllendirildi

2014 Venedik Mimarlık Bienali’nde Mass Studies kurucusu Minsuk Cho’nun küratörlüğünü üstlendiği Kore Pavyonu, Altın Aslan ödülünün sahibi oldu.

Kore Pavyonu yaklaşık 40 projeden oluşan bir sergiye ev sahipliği yaptı. Karga Bakışı: Kore Yarımadası (Crow’s Eye View: Korean Peninsula) sergisi, Güney ve Kuzey Kore’nin mimarilerini bir araya getirerek ve sorgulayarak iki ülkenin birleşmesinin mümkün olduğunu ortaya koymayı amaçlıyor.

Uluslararası katılımcıların ana tema çerçevesinde oluşturduğu projeler dört bölüme ayrılıyor.

Yaşamı Yeniden İnşa Etmek (Reconstructing Life), büyük ölçüde fotoğraflardan oluşuyor. Hem Güney Kore’nin başkenti Pyongyang, hem de Kuzey Kore’nin başkenti Seul’de, Kore Savaşı’ndan sonra ulusal kimlik yaratma sürecinde ortaya çıkan farklı mimari anlayışlara odaklanıyor.

Anıtsal Devlet (Monumental State) kentin mimari yaklaşımını inceliyor. Kuzey Koreli mimarlar sosyalist bir toplum inşa etmekle görevlendirilmişlerdi. Mimarların yarattığı eserler sahiplerine değil devlet liderine mal ediliyordu. Güney Kore’de ise bireysel yaratıcılık fikri toplumla özdeşleştiriliyor fakat kamusal projelerde çalışan mimarlar bürokrasi ve kapitalizmin baskınlığı altında eziliyorlardı.

Serginin bir diğer bölümü olan Sınırlar (Borders), dikkatleri kuzey-güney sınırına çekiyor. Bu sınır dünya üzerinde askeri ve politik anlamda dünya üzerindeki en gergin sınırlardan biri olarak tanımlanıyor. Sergiler arasında bulunan bir dağın topoğrafik tasviri, Kore Savaşı’nda Kuzey Kore ordusu tarafından yer altında kazılan tünelleri gösteriyor.

En son bölüm ise Ütopya Turları (Utopian Tours) olarak adlandırılıyor. Burada, Beijing merkezli Koryo Group firmasının kurucu ortaklarından Nick Bonner’ın fotoğraf koleksiyonundan bir seçkiye yer veriliyor. Pavyon için özel olarak üretilenlerin yanı sıra ismi bilinmeyen Kuzey Koreli mimalar ve sanatçıların işleri de bulunuyor.

Kore Pavyonu hakkında daha detaylı bilgi için tıklayın.

Fotoğraflar: © Nico Saieh

Bu Ayın Bülteninden